A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, Kárpátalja első hivatásos magyar nyelvű teátruma 1993. október 23-án kezdte meg működését. A Vidnyánszky Attila által vezetett társulat már első előadásaival is nagy sikert aratott. A Szentivánéji álom, a Godot-ra várva, a Sólyompecsenye, majd később a Gyilkosság a székesegyházban, Az ember tragédiája, a Dorottya, A szarvassá változott fiú számos ismertséget, elismerést és nemzetközi díjat hozott a csapatnak.

 

A társulat a ?laboratórium színházi? vonulatba sorolható, amelynek jeles olasz képviselője Eugenio Barba. Az ő munkássága életre hívott Olaszországban néhány jelentős műhelyszínházat. Ide tartozik többek között annak a két fesztiválnak a szervezőtársulata is ? a fara sabinai Teatro Potlach és a bergamói Teatro Tascabile ? ahova a beregszászi előadás szintén meghívást kapott.

 

Vidnyánszky Attila ezzel a rendezésével nyerte el a rangos nemzetközi színházi elismerést, a Mejerhold-díjat 2009-ben. Az előadás több alkalommal szerepelt nagy sikerrel külföldi fesztiválokon.