fbpx

Ötvenéves a Szentendrei Teátrum

szentendrei
Békés András és családja 1971-ben. Békés részt vett a Szentendrei Teátrum alapításában, és első művészeti vezetője is volt.
Forrás: Fortepan

A teátrum 1969-ben fiatal színészhallgatók ötlete nyomán alakult. A jubileumi évad alkalmából színháztörténeti kutatást indítottak az elmúlt 50 év történetéről.

Az idei évad háziasszonya Gubik Petra, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) végzős hallgatója lesz, aki A hentes lánya című zenés monodrámában is feltűnik majd. A darab Jurás Jenő Ne szakítson félbe című monodrámájából építkezik, a főszereplőnek megkérik a kezét, de túl kicsi rá a gyűrű, és ebből indulnak a bonyodalmak. Az ősbemutató rendezője Szokol Judit, az SZFE frissen végzett hallgatója, aki színpadra állítja Molnár Ferenc klasszikusát, a Liliomot is.

Gubik_Petra
Gubik Petra

Az évad Dan Gordon Becéző szavak című darabjával kezdődik. Az Orlai Produkciós Irodával közös előadás bemutatója július 5-én lesz Szentendrén. A produkcióban színpadra lép Hernádi Judit, Péter Kata, Gyabronka József, Horváth Illés és Cseh Judit, a rendező Kocsis Gergő.

Három évvel ezelőtt indult útjára a Co-Opera egyedülálló együttműködés, amelynek keretében vidéki színházak közösen visznek színre operákat. Idén nyáron magyar és külföldi előadók részvételével operagálát tartanak Mozart, Puccini, Verdi és Rossini darabjaiból. Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar Dinyés Dániel vezényletével.

Sztalker1-960x350
Vízkereszt, vagy igazából mindegy

A Szentendrei Teátrum idei műsorában szerepel még Balázs Ágnes Petőfi-játék című zenés darabjának ősbemutatója, amelyet augusztus elején tartanak. Szentendrén vendégeskedik a Sztalker csoport is: Vecsei H. Miklós új fordításában, Vízkereszt, vagy igazából mindegy címmel állítja színpadra ifj. Vidnyánszky Attila Shakespeare vígjátékát.

A Friss program vendégelőadása lesz még a kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar III. évfolyamának vizsgaelőadása, Hamvas Béla Ördöngösök című művének színpadi adaptációja, valamint Szabó Kimmel Tamás Széttépve című koncertszínházi előadása is várja az érdeklődőket.

Forrás és további információk: Szentendrei Teátrum

Nyitókép: jelenet az Ördöngösök című előadásból

A rovat további cikkei