A Trill Zsolt formálta pap alak nagyszabású hős, akit Trokán Nóra törékeny asszonyi karaktere és a pap, Brand anyja szerepében színre lépő Törőcsik Mari színjátéka emel még magasabbra. A Zsolnay negyedben, az E78-ban bemutatott darab, több mint színmű. Gondolatfüzér, mely a hit, az idea, az evilági lét kérdéseit firtatja. Utat ember és ember között, utat Isten és ember között, akár a bolondulásig, akár a forró könnyekig, mely felolvaszthatja az Ibsen által megfestett jégtemplomot Zsótér Sándor szemüvegén keresztül.

 

A Brand útkeresés. A szereplők hitelesen tolmácsolják a magukkal ragadó szófordulatokat. A pap, Brand, aki Isten hitéért feláldozza gyermekét, felségét, anyját. Brand, aki hisz és mindenét egy lapra teszi fel, Istenre, de vajon ki követi? A bolond asszony, aki héjákat vizionál, aki a saját jégtemplomát keresi, akit oly átéléssel alakít a nemzet színésze, Törőcsik Mari, vagy a vagyonát még a halálos ágyán is őrző édesanyja, akit szintén Törőcsik játszik?aki fia lelkipásztori feloldozásáért sem adja csak vagyonának 9/10-ét, így nem is nyeri el azt. Tragédiák, melyek felteszik a kérdést: Milyen pillanatra várunk még a szeretethez, a megbocsátáshoz?

 

Elvek, értékek, melyek követőkre és lázadókra is találnak. Ki miben hisz, a papban, az Istenben, az e világi matériában? A pap népszerűségét új templommal növelik, mely kézre játszhatja a híveket a bíró számára is. Aztán egyszer csak fellázad a nép és eszközt nem kímélve alázza, veri el saját papját.

Egyszerű díszlet, fehér dívány, fehér és üveg székek, asztalok, melyek hol a templom szentélyét hivatottak mutatni, hol a családi béke és pokol helyszínét. Az előadás dinamikája, a mozgás, a változás, az igen-nem vívódása, melyet a nézők lélegzetvisszafojtva követnek. A közönség részesévé válik egy kísérteties mentális utazásnak, ahol a menetjegyek nem helyre, sőt még nem is célállomásra szólnak, egyszerűen csak utazunk a nézőtér fókuszán keresztül saját életünkben.

 

A tét három szó: minden vagy semmi? az élet és az örök élet tétje.

 

Reméljük, hogy sokszor lesz még alkalmunk Törőcsik Marival együtt újragondolni mindezt.

 

Tibenszky Moni Lisa