baal_ea_01_domolky_daniel_
Baal

Bertolt Brecht Baal című költői darabját a Pesti Színházban Horváth Csaba rendezésében láthatja a közönség. Baal a mitológia szerint a teljes életet szimbolizáló istenség, akit Brecht magányos, lázadó, az erkölcsi normákra fittyet hányó, a társadalommal szembekerülő művészként jelenít meg. Brecht darabjában egyszerre beszél a művészetről és a szerelem pusztító erejéről.

A címszerepet Wunderlich József alakítja, a darabot Horváth Csaba a zene, a tánc és a mozgás nyelvét is felhasználva állíotta színpadra. Wunderlich József mellett Ember Márk, Szántó Balázs, Majsai-Nyilas Tünde, Petrik Andrea, Bach Kata, Waskovics Andrea, Kopek Janka, Réti Nóra, Tar Renáta, Józan László, Ertl Zsombor, Gyöngyösi Zoltán és Karácsonyi Zoltán is játszik a darabban. A díszlet Antal Csaba, a jelmez Benedek Mari munkája, a produkció zeneszerzője Dobri Dániel, dramaturgja Perczel Enikő.

baal_ea_01_domolky_daniel_2
Wunderlich József a címszerepben
John Cassavetes Premier című filmjének színpadi változatát a Vígszínház mutatta be először Magyarországon. John Cassavetes műve bensőséges vallomás a színházról, a színészi létezésről, az idő múlásáról. Nyers őszinteséggel mutatja be egy ünnepelt színésznő küzdelmét, betekintést engedve a színház misztikus világába. A darbot Martin Cicvák cseh rendező állította színpadra.

John Cassavetes a New York-i filmiskola legizgalmasabb alkotója, az amerikai filmművészet egyik megújítója. Személyes hangvételű, költői filmeket és közben állandó társulatával színházi előadásokat rendezett, amelyekben színészként is játszott.

premier_ea_01_domolky_daniel_2
Premier

A főszerepet alakító Eszenyi Enikő mellett Hegedűs D. Géza, Hevér Gábor, Börcsök Enikő, Seress Zoltán, Szilágyi Csenge, Király Dániel, Orosz Ákos, Balázsovits Edit és Egri Márta játszik a darabban. A színpadi változatot Forgách András és Vörös Róbert írta. A díszlet Hans Hoffer, a jelmez Pusztai Judit, a zene Presser Gábor munkája.

Forrás: Vígszínház

Fotók: Dömölky Dániel