Lövések dördülnek egy eldugott norvég szigeten, ahol a Nobel-díjas író Abel Znorko a világtól elvonultan él. A zseni magányát, Erik Larsen kisvárosi újságíró zavarja meg, akinek az író hosszú évek óta először, valamiért mégis hajlandó interjút adni. De hamarosan kiderül, hogy ez a riporter nem elégszik meg a közhelyes válaszokkal. Larsen, újságíróktól szokatlan elszántsággal igyekszik kideríteni, ki az a titokzatos H. M., akinek Znorko a ?Be nem vallott szerelem? című regényét ajánlotta. A szokványos kérdésekkel és okoskodásokkal induló riport során azonban egyre különösebb titkok derülnek ki egy cseppet sem hétköznapi szerelmi kapcsolatról.

 

A rejtélyes harmadik, aki egyszerre testesíti meg a mindent felperzselő, lángoló szenvedélyt és a nyugodt, kispolgári szerelmet, a férfiakat először egymás ellenségévé, majd sorstársakká, végül ? miután mindketten levetkőzték évtizedek óta dédelgetve alakított pózaikat, és belátták hosszasan csiszolgatott életfilozófiájuk csődjét ? örökre elválaszthatatlan barátokká teszi.

 

A francia származású szerzőt ? aki Diderot metafizikájából szerzett filozófiai doktorátust ? leginkább színdarabjai és forgatókönyvei alapján tartják számon. Közel húsz művét állították már színpadra, több mint harminc országban, és négy nagyjátékfilm forgatókönyvének szerzője, melyek közül a magyar közönség a Velencei fesztivál közönségdíjával jutalmazott Moniseur Ibrahim és a Korán virágait, vagy a Diderot életéből készült A szabadgondolkodót a hazai mozikban is láthatta.

 

A Rejtélyes viszonyokból, amelynek főszerepét a francia ősbemutatón Alain Delon játszotta, 2002-ben a norvég Kjetil Bang-Hansen, majd 2005-ben Volker Schlöndorff készített tévéfilmet.

 

rejtelyes

ÉRIC-EMMANUEL SCHMITT:

REJTÉLYES VISZONYOK

 

Szereplők:

 

Abel Znorko, Nobel-díjas író: Hirtling István

Erik Larsen: Lábodi Ádám

 

Dramaturg: Ruttkay Zsófia

Díszlettervező: Enyvvári Péter

Jelmeztervező: Janositz Izabell

 

Rendező: Kolos István

 

Bemutató: Rózsavölgyi Szalon, 2015. november 26.