AS_Katona_20180901_0277s-768x513
Fotó: Süveg Áron / Katona József Színház hivatalos oldala

A Katona József Színházban az évad első bemutatója december 16-án lesz a Kamrában: az Anouilh, Shaw, Schiller, Brecht és mások írásai alapján összeállított Jeanne d?Arc ? a jelenidő vitrinjében című előadást Hegymegi Máté rendezi. Szuhovo-Kobilin 19. századi orosz író Az ügy című művének premierje december 19-én lesz a nagyszínpadon Ascher Tamás rendezésében. Másnap, december 20-án Aiszkhülosz A leláncolt Prométheusz című tragédiáját mutatják be a Sufniban, a rendező Tarnóczi Jakab egyetemi hallgató.

katona-logo-768x256

Ezt követően, március 8-án Csehov Platonov című művének premierje lesz a Kamrában, a rendező Székely Kriszta, majd március 9-én a Rozsdatemető 2.0 című színdarab, Fejes Endre regényének Tasnádi István által írt új adaptációja vár a nagyszínpadon, Máté Gábor rendezésében. Tar Sándor Szürke galamb című műve május 17-től látható Gothár Péter rendezésében a Kamrában. Az évad utolsó bemutatója május 18-án lesz a nagyszínpadon: Federico García Lorca Öt év múlva című művét Zsámbéki Gábor állítja színpadra.

A színház két új állandó taggal bővül: Bányai Kelemen Barnával, aki korábban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, majd a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja volt és Vizi Dáviddal, aki idén végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

katona_tarsulati_1718_domolky_daniel_web
A társulat
Fotó: Katona József Színház hivatalos honlapja

A szeptember 1-jei évadnyitó ülésen kiosztották a Vastaps Művészeti Díjat, amellyel az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit ismerik el a társulaton belül. A Holt lelkek rendezéséért Dankó István, a Háromszéken és a Háztűznéző című előadásokban alakított női főszerepekért Jordán Adél, a Berlin, Alexanderplatz című előadás férfi főszerepéért Mészáros Béla, továbbá a Háztűznéző című darabban alakított női mellékszerepéért Fullajtár Andrea és a férfi mellékszerepéért Keresztes Tamás kapott elismerést. A különdíjat Takátsy Péter kapta a Miskin herceg című monodrámáért.

Folytatódik a Katona színházpedagógiai programja, a Behívó, mely idén ismét elsősorban közéleti témákat, társadalmi problémákat helyez a fókuszba. A Katona Klub programjainak egyik központi témája a rendszerváltás és annak társadalmi hatása lesz, októbertől pedig Rákparák címmel indít beszélgetéssorozatot a PanoDráma a Kantinban.

Forrás: MTI