fbpx

Színház a gangon

Gangszinhaz_03_Deak_Szabolcs_web
Forrás: Gang Színház

Békés Pál tavaly bemutatott Egy kis térzene című darabját májusban, júniusban és szeptemberben összesen húsz gangos ház udvarán játsszák. Idén először a lakóközösségek maguk jelentkeztek, pályáztak arra, hogy lakóházuk udvarán és gangján valósulhasson meg az előadás.

A Gang Színház olyan rendhagyó előadás, amikor nem a nézők mennek színházba, hanem a színház költözik ? egy előadás erejéig ? a nézők udvarába. Így azok a lakosok is részesülnek színházi élményben, akiknek erre nem, vagy kevés lehetőségük lenne.

A sorozatot Erzsébetváros Önkormányzata támogatja, így eddig elsősorban 7. kerületi lakóházakban tartották meg az alkalmakat. Az előadások zártkörűek, kifejezetten a lakóknak és vendégeiknek szólnak, így a kulturális élményen kívül közösségösszetartó erővel is bírnak.
 
Gangszinhaz_01_Deak_Szabolcs_web
Forrás: Gang Színház

Az ötlet egyedülálló, bár nem most született. A projekt alapon működő Pulzus Társulás kezdeményezésére, elsőként Magyarországon, 2014 nyarán mutatták be Carlo Goldoni Terecske című művét, melyet két évadon át játszottak. Ezt követte az Egy kis térzene című Békés Pál-darab, aminek bemutatóját tavaly májusban a szerző 7. kerületi szülőházának udvarán tartották.

Az elmúlt évek során összesen 43 gangszínházi előadást tartottak nagyrészt lakóközösségeknek, de emellett minden évben sort kerítenek nyilvános előadásra is: így felléptek már a Fogas Házban vagy a Színházak Éjszakáján a Bethlen Téri Színháznak is helyet adó Bethlen Gábor tér 3. szám alatti gangos házban is. Ez utóbbit a nagy sikerre való tekintettel az idei Színházak Éjszakáján is meg szeretnék ismételni.

Az Egy kis térzene című a nyitottságról, az életigenlésről és a zene erejéről szól. Két fiatal egy titokzatos idegennel szövetkezve megpróbálja rávenni a ház lakóit, hogy zenéljenek egyet közösen a ház belső udvarán.

A rovat további cikkei