?Olyan évadot tudhatunk magunk mögött, amelynek során társulatunk munkáját a közönség és a szakma is egyértelmű elismeréssel fogadta? ? mondta Cseke Péter igazgató évadértékelőjében. ?Az állami és önkormányzati kitüntetések sora, a fesztiváldíjak és meghívások mind arról tanúskodnak, hogy a befektetett munka meghozta gyümölcsét.?- tette hozzá. Ezt bizonyítja a statisztika is. A 2014/15-ös évadban ? a nyári előadásokat nem számítva ? 322 előadást láthatott a közönség. A teátrumnak több mint 16 ezer bérletese volt, ami országosan is kimagasló eredmény. A produkciókat eddig több mint 96 ezer néző látta, így nem nehéz megjósolni, hogy az évad végére a nézőszám idén is meghaladja a 100 ezret.

A direktor a várható változásokról is beszámolt: a következő évadtól Rusznyák Gábor személyében új főrendező segíti a színház munkáját. Távozik viszont, s valószínűleg külföldön folytatja pályafutását Téby Zita. Szintén távozik a Kecskemét City Balett egyik alapító tagja, Kiss Eszter. A színházzal marad, de a napi operatív munka terhei alól némileg felszabadul a gazdasági vezető, Horváth Ilona, akinek szakmai tudása, munkabírása, elhivatottsága, meghatározó a teátrum életében. Ő tanácsadóként folytatja tevékenységét a következő évadban. Az elmenők helyére újak érkeznek, többek között egy fiatal művészházaspár: Märcz Fruzsina és Zayzon Zsolt is.

katona

A társulati ülések egyik legjobban várt eseménye az új évad műsortervének, illetve a produkciókhoz kapcsolódó szereposztásoknak a kihirdetése. Az első bemutatónak az új Kamaraszínház (az egykori Városi Mozi) ad otthont: a Tied a világ! az Illés együttes slágereiből épül történetté, rendezője Szente Vajk, szereplői: Szemenyei János, Kiss Zoltán, Ferencz Bálint, Dobó Enikő, Aradi Imre, Szerednyey Béla, Pál Attila és Szokolai Péter. Az első nagy színházi bemutató a Szerelem lesz Bezerédi Zoltán rendezésében, a főbb szerepekben Dunai Tamással, Réti Erikával, Märcz Fruzsinával, Decsi Edittel és Gábri Nikolettel. Majd következik az Isten pénze című musical Nagy Viktor rendezésében, melynek során színpadra lép többek között Dunai Tamás, Szerednyey Béla, Kiss Zoltán, Pál Attila, és Danyi Judit is. Szilveszterkor a Boeig, boeing ígér felhőtlen szórakozást, a rendező Cseke Péter, a főszereplő a társulathoz jövőre csatlakozó Zayzon Zsolt. Az első nagyszínházi gyerekbemutató az Óz, Pál Attilával a címszerepben, Erdeős Anna rendezésében, január közepén. Februári bemutató lesz a Hamlet, amelyet a teátrum új főrendezője, Rusznyák Gábor állít színpadra, a címszerepben Porogi Ádámmal. Az évad utolsó bemutatóját, a Figaró házasságát Keszég László rendezi. Figarót Zayzon Zsolt, Rosina grófnét Csapó Virág, Almaviva grófot Kocsis Pál alakítja.

Az Új Kelemen Kamaraszínházban novembertől lesz látható Örkény István Tóték című drámája, amelyet Rusznyák Gábor rendez: az őrnagy szerepében Kőszegi Ákos, Tótot Kocsis Pál, feleségét Csapó Virág, lányukat Tolnai Hella játssza. Az újév ősbemutatóval indul a kamarában: Béres Józsefnek, a Béres cseppek atyjának életéről láthatunk drámát, a főszerepben Hegedűs Zoltánnal, a darab rendezője Árkosi Árpád. Ugyanitt áprilistól Csokonai Vitéz Mihály Dorottyája is látható lesz Réczei Tamás rendezésében, Märcz Fruzsinával, Decsi Edittel, Kiss Zoltánnal, Hajdú Melindával.

A Ruszt Stúdióban zenés mesével indul az új évad: a Nyolckor a bárkánt Cseke Péter rendezi. A tavalyi nagysikerű O?Neill-bemutató után Tenessee Williams Macska a forró bádogtetőn című darabját rendezi Kecskeméten Zsótér Sándor. Az előadást Trokán Nóra, Szemenyei János, Csombor Teréz főszereplésével láthatja a közönség november közepén a Ruszt Stúdióban. Ugyanitt márciusban Cseke Péter rendezésében következik az Acélmagnóliák Märcz Fruzsinával, Danyi Judittal, Csapó Virággal, Dobó Enikővel, Hajdú Melindával és Sára Bernadettel.

Bérleten kívüli előadásként mutatja be a teátrum a Mathiász János életét feldolgozó Borban az élet című zenés darabot, Cseke Péter rendezésében, a főszerepben Egyházi Gézával. A Kecskemét City Balett 2016-os önálló produkciója a Spartacus, Barta Dóra rendezésében és koreográfiájával.

képek: kecskemetikatona.hu