A teátrum tizenegy előadást játszik kettős szereposztásban. A főbb szerepekben Miklósa Erika, Fischl Mónika, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Szendy Szilvi, Dancs Annamari, Csere László, Peller Károly, Kerényi Miklós Máté, Szabó Dávid, Oszvald Marika, Dézsy Szabó Gábor, Balogh Bodor Attila, Marik Péter, Langer Soma, Péter Richárd és Oláh Tibor látható.


ta11_450x330.png
A csapat a premier után

Az MTI helyszíni beszámolója alább olvasható:

Állva, hosszan tartó tapssal jutalmazta csütörtök este az Izraeli Operaházban a közönség a Budapesti Operettszínház társulatát a Bajadér előadásának premierjén Tel-Avivban. Az izraeli közönség már második alkalommal élvezheti február 12. és 21. között a Budapesti Operettszínház előadásait: tavaly Kálmán Imre Csárdáskirálynő, idén A Bajadér című daljátékát vették fel a tel-avivi Operaház műsorába.

A február 12-ei esti premiert emlékezetessé tette Miklósa Erika operaénekes és Dolhai Attila főszereplése. Ők - a kettős szereposztás szerint - minden második alkalommal lépnek színre a hétvégén naponta kétszer is műsorra tűzött darabban. Az előadások néhány héber mondat beiktatásával magyarul folynak, a szövegek angol és héber fordítását a színpad fölött elhelyezett kivetítőkön követhetik a nézők. A premier után a művészek tiszteletére rendezett fogadáson Nagy Andor, hazánk tel-avivi nagykövete szerencsésnek nevezte magát, mert másfél éves kiküldetése alatt már másodszor láthatta az Operettszínház társulatát Izraelben.


ta2_450x330.png
Fischl Mónika és Homonnay Zsolt

"Az előadásból kiderült, hogy mi, magyarok szeretjük a humort, szeretünk táncolni, énekelni, mulatni, s a zene népe vagyunk" - mondta Nagy Andor.

Kiemelte az énekeseket kísérő izraeli együttes, a Rison Lecioni Szimfonikus Zenekar példás együttműködését a magyar művészekkel.

 

A bemutatón jelen volt az Izraelben tárgyalásokat folytató Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Ő az előadás nemzetközi jellegét, és szintén az abban tapasztalható együttműködések fontosságát hangsúlyozta, hiszen A Bajadérban egy francia énekesnő és egy magyar újságíró tűnik fel, s mindez a Budapesti Operettszínháznak az Izraeli Operaház épületében tartott produkciójában történik, amelyet egy német-izraeli producer hozott össze, egy helyi zenekarral.

 

Hoppál Péter elmondta, hogy már harmadszor jár Izraelben, ahol mindig új élményekkel gazdagodik, és ahol hamarosan aláírják a filmprodukciós államközi szerződést. Ezzel újabb műfajjal gyarapodik az országok közötti együttműködés.

 

Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója hangsúlyozta, hogy a társulat nagyon lelkesen készült a bemutatóra, mert "mi sose hisszük azt, hogy ma este is siker lesz, minden este meg kell dolgozni a közönség szeretetéért, és hozni kell a színvonalat". Az izraeli zenekarral és az izraeli műszaki szakemberekkel másfél nap alatt kellett mindent összepróbálni, és a főszereplő Miklósa Erika is egy másik külföldi fellépésről érkezett. "Mindenki a maximumot nyújtotta, s boldogok vagyunk, hogy ilyen nagy volt a siker" - tette hozzá.


ta3_450x330.png
Dolhai Attila és Miklósa Erika

A tel-avivi közönséget hangjával elkápráztató Miklósa Erika a nyelvi nehézségekről is szólt. "Igen nehéz egy magyarul megszólaló darabot előadni az izraelieknek, még akkor is, ha látható a fordítás a színpad fölött, mert kicsit később esnek le a poénok. De belecsempésztünk egy-két héber mondatot, amire nagyon vevő volt a közönség, és úgy vettem észre, hogy nagyon élvezték az előadást".

 

"Úgy láttam, hogy a helyieknek nagy szükségük van egy kis mókára, kacagásra. Örülök, hogy ezt a színfoltot jelenthettük, remek volt a közönség" - mondta az énekesnő. Joni Karmi, az előadást Tel-Avivba hozó, Németországban élő izraeli producer is hangsúlyozta, hogy "nem magától értetődő a siker", noha hozzátette: nem érte meglepetésként a helyi közönség ünneplése.

 

"Láttam az előadást Budapesten, és már hoztam korábban is produkciókat Magyarországról. Tudom, hogy az izraeli közönség szereti őket. Karmi a terveit is elárulta az MTI-nek: "az Izraeli Operaház és a Budapesti Operettszínház elhatározták, hogy évente megismétlik a vendégjátékot, és jövőre, szintén februárra A denevér tel-avivi bemutatását tervezzük"

Forrás: operett.hu