b_zsoter-sandor-patkanyok
Zsótér Sándor az előadás próbafolyamatában
Fotó: Bereczky Sándor

Gerhart Hauptmann Nobel-díjas német drámaíró neve első ízben szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház műsorán. A német naturalizmus egyik legjelentősebb alakjának tragikomédiájában, A patkányokban a szereplők közti konfliktus két síkon bontakozik ki: saját élethazugságaiknak válnak áldozatává, miközben zajlik a vita a régi és az új színházi formákról, az önmegvalósítás lehetőségeit kutatva.

A_patkanyok_
A patkányok próbája
Fotó forrása: nemzetiszinhaz.ro

Jette kisfia pár napos korában meghalt. A nő gyerekre vágyik. Férje építőmester, szinte soha nincs otthon. Egy nap találkozik Paulinával, a lengyel cselédlánnyal, aki gyermeket vár. A vőlegénye elhagyta. Jette megveszi tőle a gyereket, és a sajátjának mondja. A hazatérő John nagyon meglepődik, de aztán átadja magát a váratlan örömnek. A szülés utáni sokkból magához térő Paulinát furdalja a lelkiismeret, és látni akarja a gyereket. Jette elzavarja. Megbízza az öccsét, hogy ijesszen rá a lányra. Az események elfajulnak.

Johnék tragédiájához Hassenreuter levitézlett színigazgató családja és maszek színi tanodája asszisztál. Jette takarítja a színigazgató jelmezkölcsönzőjét a padláson. Itt nézi végig Hassenreuter lánya Paulina vajúdását, és az apja találkáját régi szeretőjével. De ő is idevárja szerelmét…

b_patkanyok_sajtotajekoztato_R
Keresztes Attila művészeti vezető, Zsótér Sándor rendező, Gáspárik Attila színházigazgató
Fotó: Haáz Vince

Zsótér Sándor a színház keddi sajtótájékoztatóján felidézte, hogy legutóbb 22 évvel ezelőtt rendezte meg a darabot a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Kiemelte, hogy Hauptmann drámája nagyon összetett, több téma is párhuzamosan fut benne, ezért a szövege nagyon sűrű. Úgy vélte, hogy egy kortárs író akár egy mondatából is jól meg tudna élni, ugyanis ma divat a migrációról, az AIDS-ről, a családon belüli erőszakról, a környezetvédelemről és egyéb hasonló nagy témákról színdarabot írni.

Ebben a műben azonban több téma is megtalálható ? hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nem akart egyetlen történeti szálat sem kiemelni, hanem teljes összetettségében, szépen, gazdagon” állította színpadra a művet. A darab központi témája a család mint mag, amely kívülről rendezettnek látszik, de belül hihetetlenül romlott.

A_patkanyok_3
Fotó forrása: nemzetiszinhaz.ro

Gáspárik Attila, a színház vezérigazgatója elmondta: azért is fontos az előadás, mert tudomása szerint a Nobel-díjas német drámaírónak még egyetlen művét sem játszottak a marosvásárhelyi színházban.

Keresztes Attila művészeti igazgató hangsúlyozta: mindig abban érdekelt, hogy a társulat új színházi nyelvet próbáljon ki, amire lehetőséget adott a Zsótér Sándorral közös munka. A munkafolyamatot a marosvásárhelyi társulat fontos állomásának nevezte, hiszen a színészek megismerkedhettek egy új színházcsinálási szemlélet- és gondolkodásmóddal.

Szereposztás: László Csaba, Fülöp Bea, Kádár Noémi, Bartha László-Zsolt, Kovács Botond, Szabadi Nóra, Henn János, Kádár L. Gellért, Csíki Szabolcs, Galló Ernő, Berekméri Katalin, Varga Balázs, Simon Boglárka-Katalin, B.Fülöp Erzsébet, Meszesi Oszkár, Bartha László-Zsolt, Tollas Gábor. Az előadás díszletét Ambrus Mária, a jelmezeket Benedek Mari tervezte, a fordító-dramaturg Ungár Júlia.
MTI/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház