December 4-én ősbemutatót tartanak az Óbudai Társaskörben: Visky András Kitelepítéséből Árkosi Árpád rendező és Perczel Enikő dramaturg készített színpadi adaptációt. Az előadásban az írót Sebestyén Aba marosvásárhelyi színész és rendező jeleníti meg, mellette Blaskó Borbála és Varga Lili látható.

Visky András önéletrajzi ihletésű regénye elnyerte az idei Margó-díjat és a Nők Lapja Irodalmi Díját, a Könyves Magazin szerint pedig a 2022-es év legjobb könyve.

A szerző kétéves volt, amikor 1956-ban református lelkész édesapját huszonkét évi börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, és édesanyjával, Júliával, valamint hat nagyobb testvérével egy Duna-delta környéki lágerbe, a romániai Gulagra telepítették ki. Velük tartott Nényu, aki cselédlányként került hozzájuk és önkéntes sorsközösséget vállalt velük. Nézőként attól a pillanattól követhetjük majd a sorsukat, amikor az apa nélkül maradt családot felrakják a teherautóra és elviszik a lágerbe, egészen addig, amíg hat év után a börtönből kiszabadult apával újra találkoznak.

Árkosi Árpád és Perczel Enikő szabad kezet kapott a könyv színházi feldolgozásához. „Nem lineárisan szedegettük ki a szövegrészleteket a regényből, hanem gondolatilag pakoltuk össze az anyagot” – mondja a dramaturg. A rendező kiemelte: „Nem lehet hagyományos értelemben eljátszani ezt a történetet, létfilozófiai értelemmel kell ellátni az eseményeket. Ez az önvallomásos és tulajdonképpen a gyerek szemével láttatott kálvária nem hagyományos színházi megoldást kíván. A bibliai szövegekkel átszőtt regény, a karakterek, akiknek az élményeit, a gondolkodásmódját beleszövi a szerző a történetbe, egy látszólag szertelen és kicsit lebegős, szürreális atmoszférát teremt. Úgy gondoltam, hogy nekünk, alkotóknak ezt kell inkább szolgálni, mintsem valami lineáris szerkezetben lebonyolítani egy eseménysort.”

A darabban az író mellett az erős női karakterek, a női sorsok is hangsúlyos szerepet kapnak: az édesanyát, Júliát Varga Lili alakítja, Nényu – akit mintha az úr angyalaként rendeltek volna a család mellé – szerepében pedig Blaskó Borbála lép színpadra.

Az Óbudai Társaskör nem először tűz műsorra rendhagyónak mondható színpadi produkciót; a soron következő Kitelepítés a december 4-i premiert követően 13-án is látható lesz.

A képen Visky András. Forrás: Óbudai Társaskör