A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész nemrég 50. születésnapja alkalmából adott koncertet a Zeneakadémia Nagytermében, ahol nagy sikerrel zeneszerzőként is bemutatkozott. Január 31-én a Müpában újra nagyszerű programmal várja a közönséget A Zongora című sorozat következő hangversenyén.

Csajkovszkij Gyermekalbuma, Beethoven Appassionata szonátája és Chopin b-moll szonátája után a zongoraest zárószámaként ez alkalommal is a közönség választhatja majd ki az elhangzó Chopin-keringőket és -noktürnöket. Az est különlegessége, hogy Bogányi ez alkalommal a saját maga által fejlesztett zongorán fog játszani.

Bogányi Gergely generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoraművésze. 1974-ben született Vácott, zongoratanulmányait négyévesen kezdte meg szülővárosában, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a Helsinki Sibelius Akadémián, végül a bloomingtoni Indiana Egyetemen folytatta.

Számos zenei verseny díjazottja, az 1996-os Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel, beleértve Chopin összes szólózongorára írt kompozícióját is. 2002-ben itthon és Finnországban hangversenysorozatokon Liszt Tizenkét transzcendens etűdjét és Chopin szólózongorára írt összes művét előadta, ezzel elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon díjat.

2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben a finn köztársasági elnök a Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztje kitüntetést adományozta neki. 2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangúlag neki ítélte a Pest Megye Kultúrájáért kitüntetést. 2004-ben Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság akkori elnöke. 1996-ban szülővárosa, Vác, 2007-ben pedig Zebegény avatta díszpolgárává. 2008-ban Junior Prima Díjjal, 2011-ben Prima díjjal ismerték el művészeti tevékenységét.

Nyitóképen Bogányi Gergely. Forrás: Müpa