A külföldi fellépők, így többek között Vlagyimir Szorokin, Sjón, Bridget Collins, Marie Aubert, Mircea Cărtărescu, Max Porter, Erlend Loe, Viola Ardone és Jean-Claude Mourlevat mellett fellépnek a hazai kulturális élet jeles képviselői is, így mások mellett Karafiáth Orsolya, Péterfy Bori, Totth Benedek, Veiszer Alinda, Závada Péter, VENI és Iamyank.

Az irodalmi beszélgetések mellett koncertek, kiállítások, workshopok és képregényes tematikájú események is helyet kapnak. A PesText idén első alkalommal a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hivatalos partnere és afterpartija.

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált 2022-ben immáron negyedik alkalommal szervezi meg a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület a Petőfi Kulturális Ügynökség szakmai közreműködésével. A világirodalmi fókuszú PesText célja bemutatni, hogy miként képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, másik nemzet olvasmányélményei között.

A rendezvényen szeptember 23. és október 1. között három budapesti helyszínen, a Három Hollóban, a Millenárison és a Deák17 Galériában várják programok az érdeklődőket, emellett Szegeden és Balatonfüreden is lesznek PesText-események.

A meghívott szerzők névsora, a
PesText fesztivál idei műsora színesebb, mint korábban bármikor. A rendezvény
idei díszvendége a világhírű Vlagyimir Szorokin, A jég és a 23.000 írója. De vele nem áll meg a
PesText sztárszerzőinek sokasága, hiszen az Egyesült Államoktól Izlandon át
Romániáig számos országból érkeznek nemzetközileg elismert alkotók: Sjón,
Bridget Collins, Marie Aubert, Mircea Cărtărescu, Max Porter, Erlend Loe, Viola
Ardone, Jean-Claude Mourlevat és még sokan mások.

A PesTexten az irodalom mellett
az összművészeti produkcióké a másik főszerep: idén is találkozhatnak az
érdeklődők zenei és színházi programokkal, koncertekkel, kiállításokkal,
képregényes beszélgetésekkel és illusztrációs workshopokkal.

A PesText 2022-ben először működik együtt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal. A közös programok napközben látogathatók a Millenárison, majd a fesztivál kapuzárása után a PesText eseményei a könyvfesztivál hivatalos afterpartijaként folytatódnak a Három Hollóban.

A PesText összes programja ingyenes, de némelyik regisztrációhoz kötött, ezeket a fesztivál online felületein (Facebook-oldal és honlap) lehet figyelemmel követni.

PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál (szeptember 23. – október 1.; Három Holló – Millenáris – Deák17 Galéria)

Szeptember 28., szerda
18:00–19:00
Helyszín: Három Holló
Jonathan Cullerrel Kulcsár-Szabó Zoltán beszélget
Jonathan Culler amerikai irodalomkritikus, az amerikai irodalomelmélet egyik legmeghatározóbb alakja. Művei a költészet legelemibb kérdéseitől kezdve az elmélet és az irodalom összefüggéséig rengeteg izgalmas problémával foglalkoznak. Az Irodalomelmélet című könyve eredetileg az Oxford Kiadó nagy múltú Very Short Introduction című sorozatában jelent meg, majd rövid időn belül hangos szakmai és közönségsikert aratott. A többi, bevezető jellegű szakmunkától eltérően nem történetileg vagy tematikusan csoportosítja az egyes irodalomelméleti iskolákat, hanem a tágabb közönség számára is releváns kérdéseket jár körbe, bemutatva az irodalomelmélet által adott válaszokat: Mi az elmélet és mi az irodalom? Mi lehet a szöveg jelentése? Hogyan lehet a nyelvvel cselekedni? Miként reagált az irodalomtudomány a környezeti változásokra?
Szeptember 28., szerda
19:00–20:00
Helyszín: Három Holló
Max Porterrel Totth Benedek beszélget
Max Porter angol író. Első regényével, A bánat egy tollas állattal, amely közel harminc nyelven jelent meg, elnyerte többek között a The Sunday Times „Az év fiatal írója” díját és a Dylan Thomas-díjat. Kötetei nem hagyományos prózanyelvet követnek, sokkal inkább kísérletezők: mind tipográfiai, mind nyelvi értelemben. A gyakran perspektívát, több hangot váltogató szövegeiben egyaránt fontos szerepet játszik a gyász és a veszteség.
Szeptember 30., péntek
18:00–19:00
Helyszín: Három Holló
Erlend Loe-val Karafiáth Orsolya beszélget
Erlend Loe Norvégia egyik legnépszerűbb kortárs írója. Egyszerre végtelenül vicces és komoly, fajsúlyos és hihetetlenül könnyed – vagyis letehetetlen. 1993-ban jelent meg első regénye, az Elfújta a nő, amelyet 2007-ben megfilmesítettek (rendező: Petter Naess). A nagy áttörést három évvel későbbi műve, a Naiv.Szuper. jelentette 1996-ban. Regényein kívül írt még gyerekkönyveket, forgatókönyveket és kritikákat is. 2009-ben a Titanic filmfesztiválon az Észak című film forgatókönyvéért elnyerte a diákzsűri fődíját és a Hullámtörők-díjat. Fordítóként és tanárként is tevékenykedett. Dolgozott pszichiátriai intézetben, forgatott rövidfilmeket és videóklipeket, és színészként is kipróbálta magát.
Szeptember 30., péntek
19:00–20:00
Helyszín: Három Holló
Sjónnal Dunajcsik Mátyás beszélget
Sjón izlandi költő, regényíró, szövegíró és forgatókönyvíró. Első verseskötete 1978-ban jelent meg, műveit azóta több mint harminc nyelvre fordították le. Björkkel is dolgozott együtt, többek között a Lars von Trier rendezte Táncos a sötétben című film betétdalaihoz írt szöveget. A macskaróka című műve 2005-ben elnyerte az Északi Tanács Irodalmi Díját. A 2022-es Északi című történelmi akció-filmdráma egyik forgatókönyvírója. Magyarul megjelent művei: A macskaróka (2011), A cethal gyomrában (2015), a CoDex 1962 (2020).
Szeptember 30., péntek
17:00–18:00
Helyszín: Millenáris
Viola Ardonéval Czakó Zsófia beszélget
Viola Ardone olasz írónő Gyerekvonat című regénye 2020-ban jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában. A kötet a 2018-as frankfurti könyvvásár egyik sikerszerzeménye volt, és huszonöt nyelvre lefordították. Legújabb regénye Oliva Denaro címmel 2022 szeptemberében fog megjelenni Todero Anna fordításában. Viola Ardone regénye igaz történeten alapul, és a társadalmi szerepekben rejlő erőszakot kutatja, amelynek valamilyen formában mindenki az áldozata. Oliva Denaro felejthetetlen karakter, hallgatag apja pedig a kortárs olasz irodalom egyik legmegindítóbb férfialakja. A beszélgetés előtt, 16 órától a szerző az Athenaeum Kiadó standjánál dedikál.
Október 1., szombat
19:00–20:30
Helyszín: Három Holló
Bridget Collinsszal Gyárfás Dorka beszélget
Bridget Collins brit írónő a cambridge-i King’s College-ban hallgatott angol irodalmat, majd a Londoni Zene- és Színházművészeti Akadémián tanult színművészetet. Hét sikeres ifjúsági könyv, valamint két színmű szerzője, melyek közül az egyiket az edinburgh-i Alternatív Művészeti Fesztiválon mutatták be. Első, felnőtteknek szóló regénye, A könyvkötő első helyezést ért el a Sunday Times bestsellerlistáján. Bridget Collins élénk képzelőerővel alkot új világokat, nem véletlenül tartják a fantasztikus regények egyik legjelentősebb, markáns, új hangjának. Kötetei magyar nyelven – A könyvkötő, Árulások – a 21. Század Kiadó gondozásában jelentek meg.
Október 1., szombat
19:00-20:30
Helyszín: Három Holló
Mircea Cărtărescuval Fancsali Róbert beszélget
Mircea Cărtărescu román író, költő és esszéíró. A román irodalomkritika a nyolcvanas évek nemzedékének legfontosabb alkotói között tartja számon, és hazája legsikeresebb kortárs írói közé tartozik. Több vers- és prózakötet társszerzője, román, német, angol, francia, amerikai, orosz, olasz antológiák szereplője, külföldi sajtókiadványok időszakos munkatársa. Könyvei magyarul a Jelenkor és a L'Harmattan Kiadónál jelentek meg.
Október 1., szombat
11:00-12:00
Helyszín: Millenáris
Jean-Claude Mourlevat-val László Kinga beszélget
Jean-Claude Mourlevat a francia gyerek- és kamaszirodalom egyik legismertebb szerzője. Különösen közel állnak a szívéhez a tündérmesék és a fantasy műfaja, semmihez sem hasonlítható mesevilágokat teremt, amikben öröm elmerülni. 1998-ban jelent meg első könyve, azóta majdnem 20 nyelvre fordították le történeteit. Az Astrid Lindgren Emlékdíj az egyik legrangosabb gyermekirodalmi kitüntetés, amelyet 2021-ben neki ítéltek oda. Kötetei magyarul a Pagony, a Vivandra, a Móra Kiadó és a Könyvmolyképző Márkabolt gondozásában jelentek meg. A beszélgetést követően a szerző a PesText standjánál dedikál.
Október 1., szombat
17:00-18:00
Helyszín: Millenáris
Marie Aubert-ral Veiszer Alinda beszélget
Marie Aubert norvég író, újságíró, Oslóban él. Első regénye, a Felnőtt emberek (2019) lelkes fogadtatásban részesült, és 2020 tavaszán elnyerte a norvég Ifjúsági Kritikusok Díját. Könyvét több nyelvre lefordították, magyarul Pap Vera-Ágnes fordításában adták ki 2021-ben a Scolar Kiadó gondozásában. 2022-ben Ha történne valami címmel jelent meg novelláskötete. A beszélgetést követően a szerző a Scolar Kiadó standjánál dedikál.