A Botvay Károlyt ünneplő, immár hagyománnyá vált esemény idei szólistája a többszörös versenygyőztes, nemzetközileg is elismert fiatal csellóművész, Kokas Dóra, az együttes koncertmestere ismét Pilz János lesz.

Negyvenhat év a Budapesti Vonósok élén és hatezer koncert öt kontinensen tükrözi a 91 éves, Liszt- és Kossuth-díjas Botvay Károly eddigi izgalmas életét. Az élő legendát, a Zeneakadémia professor emeritusát Fülei Balázs zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára így méltatta az idei Weiner Leó-emlékdíj átadásakor: „Szerencsésnek mondhatja magát mindenki, aki Botvay tanár úrnál tanult vagy tanul éppen most. Ízlésvilága, értékrendje jelenné teszi a múltat, termékeny keretet ad a jövőnek.”

Az alapító művész gazdag életútját a számok és díjak mellett pályájának állomásai is jelzik: tanárai között tudhatta Friss Antalt, Banda Edét, Weiner Leót és Mihály Andrást, tagja, majd szólócsellistája volt a Magyar Állami Operaház zenekarának, muzsikált a Bartók, a Végh és az Új Budapest Vonósnégyesekben, kamarazenére tanította a zeneakadémistákat.

A december 28-i zeneakadémiai koncert további érdekessége, hogy 2021 novemberében a magyar állam Kokas Dórának ítélte a tulajdonában lévő Domenico Montagnana (1686–1750) által 1730-ban készített híres mesterhangszert, amelyet 1977-ben Botvay Károly választott ki megvásárlásra a Bartók Vonósnégyes tagjaként. Ez a közel 300 éves hangszer generációs hidat képez a két kiváló csellóművész között.

„Botvay Károly a magyar kultúra meghatározó alakja, aki előtt tisztelegni kötelességünk. A változatos zenei világokat bemutató, a három zeneszerző géniusz igazi gyöngyszemeit felsorakoztató műsorral arra hívjuk a közönséget, hogy csatlakozzanak hozzánk egy kis megállásra, visszatekintésre az ünnepek között” – nyilatkozta Takács János, a zenekar alapítványának elnöke.

Fotó: Budapesti Vonósok