fbpx

Tamási Áron Ősvigasztalásával indul a következő kolozsvári évad

Augusztusban a 13. Kolozsvári Magyar Napokon játszott előadásokkal várja újra közönségét a színház, a 2022/2023-as évad bemutatóit Béres László, Bocsárdi László, Nuno Cardoso, Szabó. K. István és Botond Nagy rendezik.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház nyolc bemutatót tartott a 2021/2022-es évadban, ami akkor is szép teljesítmény lenne, ha az évad első részére nem nyomta volna rá a bélyegét a világjárvány, a második felében pedig nem kellett volna a gazdasági nehézségekkel szembesülni – mondta Tompa Gábor igazgató az évadzárón, megköszönve egyúttal a társulat munkáját is.

A 229. évad első bemutatója, amelyre szeptemberben került sor, a Yuri Kordonsky által rendezett Cseresznyéskert című előadás volt. Váta Lóránd a Cseresznyéskertben Lopahin szerepének megformálásáért elnyerte a 30. UNITER-gálán a legjobb férfi főszereplő díját. Októberben Eugène Ionesco Macbett című abszurd drámáját Silviu Purcărete állította színpadra. A produkció a legjobb előadás díjára volt esélyes a 30. UNITER-gálán. Decemberben mutatták be Tompa Gábor rendezésében, Vecsei H. Miklós főszereplésével a Hamletet. Ezzel a bemutatóval kezdődött el a Kolozsvári Állami Magyar Színház téli miniévada, a Showcase 2021. A december 3–12. között megrendezett esemény tizenegy napja alatt a színház legújabb bemutatóit és a pandémiás időszakban kevés alkalommal játszott előadásait láthatta a közönség, kiállításmegnyitóra és könyvbemutatókra is sor került.

A 2022-es év első bemutatója a Szerb Antal regénye nyomán készült Utas és holdvilág című előadás volt Botond Nagy rendezésében. Márciusban két bemutatót is megtekinthetett a kolozsvári közönség: Andrei Serban negyedik alkalommal dolgozott a kolozsvári társulattal, ez alkalommal Robert Icke kortárs angol szerző Szophoklész nyomán írt, Oidipusz című tragédiáját rendezte meg kettős szereposztásban a nagyszínpadon, míg Sinkó Ferenc Anne Lepper Seymour – Csak véletlenül kerültem ide című kortárs német drámáját állította színpadra a színház stúdiótermében.

Az évad végén, júliusban két produkciót mutattak be. A PROMÉTHEUSZ’22 című, magyar, román, szlovén és angol nyelvű előadás Tompa Gábor rendezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljublajana koprodukciójaként, az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektjének keretében jött létre. Az előadást a 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon láthatja újra a kolozsvári közönség.

A színház 2021/2022-es évada az Ifjú barbárok című előadás ősbemutatójával zárult ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, amely a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója. Az előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre.

Az elmúlt évadban több fesztiválon is részt vett a kolozsvári társulat: A Pornó – Feleségem története című dokumentumjáték Árkosi Árpád rendezésében az udvarhelyi 12. dráMA kortárs színházi találkozón, míg a Macbett című előadás a 13. krajovai Nemzetközi Shakespeare Színházi Fesztiválon szerepelt. A budapesti Madách Nemzetközi Színházi Fesztivál két egymást követő kiadásán is részt vett a Kolozsvári Állami Magyar Színház: Henrik Ibsen Nóra című drámáját a 7. MITEM-en tavaly szeptemberben, míg a Hamletet a 8. MITEM-en, áprilisban láthatta a budapesti közönség.

Az augusztusban induló 230. évadban, november 17–27. között újra fizikai formában rendezik meg az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált. A biennálé 8. kiadása a Félelem/Remény alcímet viseli.

Nyitókép: a PROMÉTHEUSZ’22 szereplőgárdája. Fotó: Biró István

A rovat további cikkei