fbpx

Támogatást kap a PTE az egyetemen születő szellemi termékek piacra kerüléséhez

A Pécsi Tudományegyetemen évente százas nagyságrendben születnek szabadalmak.

Százhúszmillió forinttal támogatja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptemberben megnyíló kutatói pályázatát az intézményt fenntartó alapítvány, hogy az egyetemen születő szellemi termékek a piaci, gazdasági környezetben mielőbb hasznosulhassanak.

Az intézményt működtető Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány az egyetem által a helyben születő szellemi termékek gazdasági hasznosításának érdekében korábban létrehozott PTE Proof of Concept Alapot támogatja az összeggel.

Évente százas nagyságrendben születnek szabadalmak a pécsi egyetemen. Bódis József, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: ezek nagy része találmány vagy olyan oltalomképes szellemi alkotás, amelyek iparjogvédelmi oltalmát az egyetem biztosítja és fedezi, a kuratórium pedig a maga módján segíti e folyamatokat, hogy minél több szabadalom jusson el a piacra.

Számos nagy nemzetközi egyetemnek származik jelentős bevétele a korábbi szabadalmaik későbbi hasznosulásából, a mostani támogatás fontos lépés lehet ebbe az irányba.

A kutatók szeptembertől pályázhatnak majd az alap támogatására. Többek között olyan tevékenységek számolhatók majd el az odaítélendő összegből, mint a prototípusfejlesztés, a piackutatás vagy például kísérletek végzése és az ehhez kapcsolódó anyag- és fogyóeszköz-beszerzés. A támogatásról a döntéseket egy többségében külső, ipari, üzleti, befektetői szakemberekből álló testület hozza majd meg.

Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

A rovat további cikkei