Az intézmény nagycsütörtöktől húsvét hétfőig az online tereiben mutat be ünnephez kapcsolódó tárgyakat, történeteket, szokásokat.

Az idei Tárgyakba rejtett ünnep tematikus sorozat mégis egyszeri és megismételhetetlen, hiszen a múzeum Facebook- ésInstagram-oldalán  megjelenő érdekességek mellett a blogbejegyzéseken keresztül a most készülő Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend Magyarországon kiállításba is betekintést nyerhetünk.

A premontrei kanonokrendet 1121-ben, kilencszáz éve alapította meg Szent Norbert. A rend tagjai szinte az alapítás óta jelen vannak Magyarországon is. A premontreiek az elmúlt évszázadokban részesei és alakítói voltak a magyar társadalomnak, a vallási életnek, a művészetnek és a tudománynak is. Az évforduló alkalmából 2021-ben a Magyar Premontrei Cirkária és a Magyar Nemzeti Múzeum rendtörténeti kiállítást rendez Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend Magyarországon címmel. A kiállítás, amint azt a járványügyi szabályozások ismét lehetővé teszik, megnyílik, onnantól egész nyáron várja majd látogatóit. 

A múzeum kiállítása közös ünneplésre invitálja majd az érdeklődőket. A tárlat áttekintést nyújt a rend lelkiségéről, alapításáról, magyarországi múltjáról és jelenéről. Bemutatja a premontreiek magyarországi tárgyi örökségét, feldolgozza a rendtagok hozzájárulását a magyar kultúrához. A rend mai kolostoraiban, Csornán, Gödöllőn és Zsámbékon található alkotások és dokumentumok mellett számos hazai és külföldi gyűjteményből kölcsönzött műtárgyon keresztül elevenítik fel a premontreiek kilencszáz éves magyarországi történetét. 

A tárlathoz kapcsolódóan virtuális kiállítást is nyitnak, illetve számos tematikus programmal, tárlatvezetéssel is készülnek, a nagyhét alkalmából összeállított blogbejegyzéseikben pedig a kiállításon is megjelenő műtárgyak közül mutatnak be érdekességeket, amelyek tematikusan kapcsolhatók a kereszténység legfontosabb ünnepéhez.  

Nyitókép: Vaszary János Szent Norbert című alkotása (részlet), 1897, Keresztelő Szent János-plébániatemplom, Zsámbék. Fotó: Németh Márk