Veszprém és a Balaton újonnan kialakuló kulturális régiójának képző- és iparművészeti alkotásai is bemutatkoznak a veszprémi Tavaszi Tárlaton, amelyet immáron az Európa kulturális fővárosa program keretében rendeznek meg. Az eseményhez kapcsolódóan önálló kiállítás nyílt Korényi Dalma és Somogyi Győző műveiből a Csikász Galériában.

Százkilenc helyi művész százötvenkét alkotása mutatkozik be a veszprémi Dubniczay-palota barokk tereiben az idei Tavaszi Tárlaton. A Művészetek Háza Veszprém 2019-ben rendezte meg utoljára a nagyszabású mustrát, amelyet az idei évtől biennále rendszerben folytat – tudta meg a Kultúra.hu Dohnál Szonjától, a tárlat kurátorától, aki úgy fogalmazott:

„Remek alkalomnak tartjuk az Európa kulturális fővárosa 2023 előtti évben bemutatkozási lehetőséget biztosítani a tárlat által a régióban alkotó művészeknek.”

A kiállított műveket egy kéttagú zsűri – Izinger Katalin, a Székesfehérvári Szent István Király Múzeum művészettörténésze és dr. Shah Gabriella, a salgótarjáni Tavaszi Tárlatot bemutató Dornyay Béla Múzeum igazgatója, művészettörténésze – választotta ki a változatos technikát használó, tematikai szempontból nem behatárolt pályaművek közül.

„Nagyon változatos az idei anyag, megjelenik a festmény, a grafika, a kerámia, van videóinstalláció, fotó, textil, kő- és faszobor, illetve érkezett egy nagyon különleges alkotás, egy varrógéprajz is Kiss Gabriella nagyvázsonyi művésztől. Várszegi Kata, a tárlat nagydíjasa pedig egy bábinstallációért érdemelte ki az elismerést” – mondta Dohnál Szonja. Idén az alkotó helyi kötődése szempontjából is változtattak a feltételeken: Veszprém megye határait átlépve, az Európa kulturális fővárosa 2023 program által befogott teljes Veszprém–Balaton régió művészeinek a jelentkezését fogadták.

A veszprémi Tavaszi Tárlat minden alkalommal átfogó képet ad a régió aktuális képzőművészeti állapotáról, bemutatkozási lehetőséget biztosít a kiállításon eddig nem szereplő művészek számára.

Idén jelentős tematikus kiállítás is kíséri az eseményt: önálló kiállítás nyílt Korényi Dalma szobrászművész és Somogyi Győző festőművész munkáiból. A Művészetek Háza Veszprémhez tartozó Csikász Galériában a Salföldön élő festőművész expresszív, sajátosan expresszív színvilágú, tojástemperával festett, Balatonhoz kötődő tájképei, természeti képei mutatkoznak be, amelyek közé tematikájukat tekintve szépen illeszkednek Korényi Dalma szőttesei és madarakat ábrázoló, magas fokon égetett samottos kerámiái. Külön teremben kaptak helyet Somogyi Győző „családi arcképcsarnokhoz” és a magyar történelemhez kapcsolódó festményei.

A Tavaszi Tárlat nagydíját Várszegi Kata balatonalmádi textiltervező iparművész vihette haza Regö rejtem című bábinstallációjáért. A veszprémi tárlaton szintén kiállít a szakma számára már nem ismeretlen Hamerli Judit képzőművész, aki elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma különdíját. A Művészetek Háza Veszprém elismerését Bartus Ferenc festőművésznek (Ajka) ítélték. Az Artmagazin különdíjasa Karácsony Éva (Balatonfűzfő) lett a víz alatti világot ábrázoló festményével.

A következő, 2024-es Tavaszi Tárlaton egy különleges önálló kiállítás megrendezésének díját nyerte el fa- és kőalkotásaival Lugossy László szobrászművész és felesége, Lugossy Edit textilművész. Szintén önálló kiállítás megrendezéséről döntött a Művészetek Háza Dienes Attila magyarpolányi szobrászművész munkáiból.

A Tavaszi Tárlat helyszínén még április 18-ig megtekinthető az Érintkezések – Contacts című kortárs textil- és ékszerkiállítás, amely 24 művész alkotásait vonultatja fel a két művészeti ág kapcsolódási pontjait keresve.

A Művészetek Háza tervei szerint az iparművészet és dizájn a jövőben hangsúlyosabb szerepet kap majd az intézmény kiállítási tematikájában, így az Európa kulturális fővárosa egyik fontos attrakciója is egy nemzetközi ékszerbiennále elindítása lesz. Az első ilyen kiállítás a budapesti Ékszerek éjszakájával is összekapcsolódik majd.

Fotók: Veszprémi Tavaszi Tárlat