Koncepcióváltásra hivatkozva azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely határozatlan idejű első karmesteri szerződését Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója – írta június 8-án sajtóértesülései alapján az Index.

A lap szerint egy június 7-én történt beszélgetés során közölte Ókovács a döntését a Kesselyákkal. Az események előzménye, hogy május végén az előzőleg eredménytelennek ítélt pályázati kiírást újra Ókovács Szilveszter nyerte meg, így ő lett a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Ókovács korábbi megbízatása 2023. február 14-én járt le.

Az eredménytelennek nyilvánítás körülményeiről a Kultúra.hu-nak adott interjújában Csák János azt mondta, hogy kevésnek találta a két pályázót, akik az első kiírásra jelentkeztek. Mint megírtuk, Ókovács mellett – többek között – Rost Andrea operaénekes, Vadász Dániel, a Coopera igazgatója, Aczél András rendező és a most elbocsátott Kesselyák Gergely karmester is pályázott a főigazgatói pozícióra.

Az Index szerint a második kiírásra benyújtott jelentkezéseket elbíráló szakmai bizottság egyhangúlag, maximális szavazattal Kesselyák Gergelyt találta legalkalmasabbnak a pozícióra, ezt pedig tudatták a kulturális és innovációs miniszterrel is. Ezt követően Csák János mégis Ókovács Szilveszternek ítélte oda a tisztséget. A régi-új főigazgató megbízatása további öt évre szól.

A képen Kesselyák Gergely karmester. Fotó: Vajda János / MTI