fbpx

Te is felléphetsz a világsztárokkal!

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Fesztiválakadémiát július 23. és 29. között. Hét esti hangversenyen, matinékoncerteken, mesterkurzusokon és előadásokon találkozhat a közönség a művészházaspár által meghívott harminc, nemzetközileg is elismert művésszel a Zeneakadémián ? tudtuk meg Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészektől február 23-án.

 

FAB_2018_KREATIV_WEB
Fotó: Emmer László

Versek és vonzások ? ezt a címet kapta az idei Fesztiválakadémia, mivel a művészeti vezetők felkértek három zeneszerzőt ? Dragony Tímeát, Kovács Zoltánt és Zombola Pétert ?, hogy a kortárs zongoraművész és költő, Fellegi Melinda verseit zenésítsék meg. A művek ősbemutatóját a Fesztiválakadémián tartják, sőt: Fellegi Melindának a fesztivál ideje alatt fog megjelenni első verseskötete is. Költeményei női szemszögből beszélnek a szenvedélyről, a szerelemről és a szenvedésről. Kokas Katalin elárulta: a közösségi oldalon talált rá Fellegi Melinda megindító, különleges verseire, melyeket egy halálesetet követően kezdett el írni és megosztani ismerőseivel. A megzenésített szövegekkel mi is találkozhatunk Horti Lilla előadásában. A II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny II. helyezését elért, Junior Prima-díjas Horti Lilla mezzo-szoprán az egész fesztivál énekművésze lesz ? tette hozzá Kokas Katalin.

 

A fesztivál esti hangversenyein valódi sztárszólisták lépnek majd színpadra a világ minden tájáról. Többek között meghallgathatjuk majd Natalia Lomeiko hegedűművészt, Yuri Zhislin hegedű- és brácsaművészt, Răzvan Popovici brácsaművészt, Natalie Clein csellóművészt, Danjulo Ishizaka csellóművészt, Fenyő László csellóművészt és Nemes Balázs trombitaművészt ? mondta el Kelemen Barnabás.

 

Az esti koncerteken Bach, Beethoven, Enescu, Schönberg, Poulenc, Sosztakovics, Shubert és Schnittke művei is felcsendülnek majd. A nyitókoncert első darabjaként Bartók 2. vonósnégyese szólal meg: a mű előadásával a Kelemen Kvartett Kocsis Zoltánra emlékezik, arra a Kocsis Zoltánra, aki zongoristaként életében utoljára a 2016-os Fesztiválakadémián volt hallható, és akinek szellemisége meghatározza a fellépő művészek zenei gondolkodását ? emelte ki Kokas Katalin.

A Zeneakadémia egész épületét belakjuk majd ? lelkesedett Kelemen Barnabás, hozzátéve: a Zeneakadémia Nagyterme idén nyáron az orgonaépítési munkálatok miatt zárva tart, ezért az esti hangversenyek a Solti Teremben lesznek. Ebbe a terembe ugyan kevesebb néző fér be, de méreténél és akusztikájánál fogva talán a legideálisabb helyszín hazánkban a kamarazene számára. Attól sem kell tartani, hogy helyszűke miatt valaki lemarad az élményről, hiszen a késő délutáni főpróbák is nyilvánosak lesznek.

 

_D0A1779_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

A Fesztiválakadémia egyik különlegessége lesz az Európa Hajón rendezett műsor, melyen a vendégek a klasszikus zenei művek mellett argentin tangókat hallhatnak José Gallardo és Kelemen Barnabás előadásában. Sőt: valódi könnyűzenei csemegének ígérkezik az Infusion Trio és a Kelemen Kvartett közös koncertje is.

Napközben folyamatosan zajlanak majd a mesterkurzusok, melyekre a világ minden tájáról várják a zenélni tanuló zeneiskolásokat, középiskolásokat, egyetemistákat: hegedűs, brácsás, csellista, zongorista, klarinétos, nagybőgős és énekes növendékeket egyaránt.

 

A Fesztiválakadémia részeként idén is megrendezik a fiatalabb, 18 év alatti korosztály számára a II. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, és a zsűri elnöki tisztét ismét a legendás hegedűművész, Shlomo Mintz tölti be ? hangsúlyozta Kelemen Barnabás. Magyarország egyetlen korosztályos nemzetközi hegedűversenyén a fiatalok négy korcsoportban mérhetik össze tudásukat. A verseny nyitó- és gálakoncertjének helyszíne a Solti Terem lesz. A hegedűverseny gálaműsorán a versenyzőket az Anima Musicae Kamarazenekar kíséri.

 

A II. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre április 15-ig lehet jelentkezni. A részleteket ITT lehet elolvasni!

 

A verseny legfontosabb küldetése, hogy mi, művészek is visszatekintsünk arra, honnan jöttünk és kiknek köszönhetjük pályánk elindulását ? mondta el Kokas Katalin, hozzátéve: a zene megszerettetése gyerekkorban a pedagógusokon múlik, nekik mondhatunk köszönetet az elinduló tehetséges fiatalokért. Kelemen Barnabás megjegyezte: a hazai pedagógusok nagyon elhivatottak és szeretnének tovább fejlődni, a versenynek köszönhetően pedig láthatják, hol tartanak, hova jutottak el a nemzetközi tehetségek. Sőt: a verseny után minden zsűritag nyilvánosan fog oktatni, így a pedagógusok ebből is tapasztalatot gyűjthetnek.

 

_D0A1854_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

A négy matinékoncerten híres kamarazenei művek lesznek hallhatóak a mesterkurzusokon részt vevő diákok és a Fesztiválakadémia művészeinek közös előadásában. Kelemen Barnabás kiemelte, hogy az ide érkező diáksereg nemcsak mesterkurzusokon vehet részt, hanem egy-egy kamaracsapatot alkotva együtt is játszhatnak a híres zenészekkel. De nemcsak ők, hanem a civil foglalkozásúak is jöhetnek a Zeneakadémiára. A rendszeresen kamarazenélő, polgári foglalkozású résztvevők is tanulhatnak, majd felléphetnek a világsztárokkal. Kelemen Barnabás felidézte a korábbi éveket, amikor a műkedvelő muzsikusok büszkén viselték a Student-kártyájukat, hiszen sokuknak egykor az volt az álmuk, hogy a Zeneakadémián tanulhassanak, de végül más irányt vett az életük. Mégis aktív résztvevői voltak a mesterkurzusoknak, hiszen az igazán lényeges dolgokat nem felejtették el az évek során. ?Aki zenélt tinédzserként, annak a lelkében egészen más dal szól egész életében? ? hangsúlyozta a hegedűművész.

Kultúra.hu

A rovat további cikkei