fbpx

Tedi Papavrami hegedűművésszel lép fel az Anima Musicae Kamarazenekar

Tedi Papavrami albán hegedűművésszel ad koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar április 22-én Budapesten, a Zeneakadémián.

A szervezők közleménye szerint a koncert első felében Vivaldi d-moll Concerto Grossója, J. S. Bach d-moll hegedűversenye, valamint Cser Ádám Hommage a Vivaldi című műve csendül fel. A hangverseny második felében a francia szerző, Ernest Chausson lírikus, álmodozó műve, a Poeme hangzik el David Walter átiratában, majd Claude Debussy 130 éve írt g-moll vonósnégyesének kamarazenekari előadása zárja az estet.

Mint írják, ez lesz az utolsó hangversenye az Anima Musicae idei, világhírű hegedűművészeket felvonultató Grandioso-sorozatának.     

A zenekar utolsó meghívott szólóvendége Tedi Papavrami hegedűművész igazi csodagyerekként kezdte pályáját: négyévesen édesapja kezdte tanítani, nyolcévesen már Sarasate Air Bohémiens című művét játszotta a Tiranai Filharmonikus Zenekarral, tizenegy évesen Paganini 1. hegedűversenyét adta elő. Nem sokkal ezután Franciaországba került, a párizsi Conservatoire-on a világhírű professzornál, Pierre Amoyalnál csiszolta tudását, és már tizenötévesen sikeresen le is zárta hivatalos tanulmányait.

Tedi Papavrami szólistaként és kamarazenészként egyaránt nagy sikereket ért el: olyan kiváló művészekkel dolgozott, mint Martha Argerich, Maria Joao Pires, Viktoria Mullova, Lawrence Power vagy Gilbert Varga. Zenei szabadságát, összetéveszthetetlen hegedűjátékát számos lemezfelvétel őrzi. Jelenleg a genfi Haute Ecole de Musique professzoraként dolgozik – áll a közleményben.

Nyitókép: Tedi Papavrami. Forrás: Zeneakadémia

A rovat további cikkei