Értékes leletre, egy teljes lamellás páncélra bukkantak régészek 2023 novemberében Ebes határában. A kora avarkorban, vélhetően a 7. század első felében élt tulajdonosát Rúfusz napján találták meg a Déri Múzeum munkatársai, ezért ezt a nevet adták neki.

A viszonylag sekély sírban nyugvó harcos fölé lovát is eltemették. A ló alatt, az elhunyt fölé kiterítve került elő a páncél, amelyre ráhelyezték a harcos fából készült nyíltegezét a benne lévő nyilakkal, valamint íját és kardját.

A sír jelentőségét a benne lévő páncél adja, mely – a derecskei lelet után – a második olyan lamellás vért, mely valószínűleg teljesnek mondható, és régészeti feltáráson, viszonylag érintetlen állapotban került elő. Ebből adódóan, a lócsontokat leszámítva, a teljes leletegyüttest egy tömbben emelték ki a szakemberek, és restaurátorműhelyben folyik  bontása, dokumentálása.

Mindez lehetővé teszi a páncél szerkezetének értelmezését, rekonstruálását, és további adatokkal szolgálhat az avar kori lamellás páncélokról. A leletegyüttes műhelyben való bontása ugyanakkor olyan jelenségek, szerves maradványok észlelését és vizsgálatát is lehetővé teszi, ami terepi viszonyok között nem volna lehetséges.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI