Az elhunyt és értékes tárgyai csak a szerencséjüknek köszönhették, hogy nem estek sírrablók áldozatául.

A rendkívüli leletet az északkelet-guatemalai Chochkitamban találták – számol be a Heritage Daily alapján a National Geographic. A lelőhelyen több mint száz éve végeznek kutatásokat.

A jáde zöldes színű drágakő, ma is nagyon értékes. A maja kultúrában a sírban való elhelyezése az elhunyt gazdagságát és befolyását mutatta. Chochkitam eddig kevésbé ismert maja város volt, de a feltárások alapján sokat megtudhatunk róla.

A kutatók 2021-ben egy vizsgálat során megállapították, a piramist kirabolták. A rablók szerencsétlenségére, de a tudomány szerencséjére azonban az alagút érintetlenül hagyta a belső kamrát. A bőséges leletkincs koponyát rejtett, valamint kőládát, kagylóhéjakat és jádedarabokat is. Utóbbiakból állították össze a jádemaszkot.

A csontdarabokon írásra bukkantak, ezek között egy nevet, az Itzam Kokaj Bathlamot sikerült beazonosítaniuk. A szakértők szerint ez az itt eltemetett uralkodó neve, aki Krisztus előtt 350 körül uralkodott Chochkitamban. Az egyik csontfaragványon pedig a király egy maja istenség fejét tartja, amely hasonlít az összeillesztett maszkra.

A képen a mozaik jade maszk, amelyet egy 1700 éves maja sírban fedeztek fel a guatemalai Chochkitamban. Fotó: Francisco Estrada-Belli / Tulane University