A Zsidó Művészeti Napokat már harmadik alkalommal rendezték meg azzal a céllal, hogy bemutassák a zsidó és izraeli kultúra színes világát. A rendezvény indító előadása, a Defiant Requiem: Verdi Terezinben Murry Sidlin vezényletével a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, neves szólisták, valamint színészek tolmácsolásában volt látható és hallható a Vígszínházban. Ofra Haza Izrael legismertebb, a nemzetközi színtéren is nagy népszerűségnek örvendő énekesnője volt. A Kelet Madonnája alcímmel készült, az életét bemutató előadásban Náray Erika alakította a legendás dívát. Ezen a programon kívül életműkiállításon is megnézhették az érdeklődők, mi volt Ofra titka. Több százan voltak kíváncsiak az Uránia Nemzeti Filmszínházban és az Izraeli Kulturális Intézetben tartott eseményekre.

Zsimu2018_Defiant_Requiem_Foto-Vajda_Tamas_2
Defiant Requiem: Verdi Terezinben
Fotó: Vajda Tamás

A ZsiMü alatt több nagykoncertre is sor került. Az Elvis Presley életéről és zsidó kötelékeiről szóló előadásban Gájer Bálint, Vitáris Iván (Ivan & the Parazol), Nógrádi Gergely kántor-operaénekes, a Mongooz and the Magnet zenekar és Bíró Eszter léptek színpadra. A koncert igazi különlegessége a nagyzenekari kíséret volt, melyet a Budapest Jazz Orchestra biztosított. A Tiszta Amerika koncerten műfajokon átívelő, amerikai utazásra hívta közönségét a Hot Jazz Band, Ónodi Eszter, Szűcs Gabi és Behumi Dóri. A Cotton Club Singers négy év után állt össze és két teltházas koncertet is adott a MOMkultban. Idén a ZsiMü-programok különlegessége koncertjeinek színházszerű előadása volt, melyhez a dramaturgiát Zöldi Gergely biztosította. Így a közönség nemcsak feltételezhette, hanem meg is tudhatta, hogy a sok-sok jól ismert ?sláger-zene? mind zsidó zeneszerzők művei.

A komolyzenei és a jazzelőadások is kimagasló érdeklődésre tartottak számot. Emilio Aversano és Korcsolán Orsolya estje, ahol nem más, mint Vásáry Tamás volt a konferanszié, illetve az Auer Trió koncertje Hegedűs D. Géza közreműködésével mind nagy sikerrel zajlottak. Fennállásának 20. évét ünnepelte koncertjén a Sabbathsong Klezmer Band Jávori Fegya közreműködésével. A nagy duett, Gátos Iván és Sárik Péter szintén hangulatos programmal kápráztatta el a közönséget. Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band sokszínű zenei koncerten mutatkozott be a Budapest Jazz Clubban, bemutatva egy új tehetséget Demi Laslo Demeter személyében; Dés Andrást és a Karnas Formulát pedig a Colombus Hajón láthatta a közönség. Kováts Kriszta a Hatszín Teátrumban teltház előtt mutatta be új, Álomfejtés című lemezét. Horgas Eszter és Falusi Mariann nem először léptek színpadra együtt, és újra elvarázsolták a közönségüket a Simon and Garfunkel-koncertjükön. Az Egy este Esterházy Péterrel című előadásban Dés László teltház előtt mesélt az íróval való legendás, baráti viszonyáról.

Naray_Erika_Ofra_Haza-A_Kelet_Madonnaja
A Kelet Madonnája
Náray Erika Ofra Haza-estje

Méltó befejezést és keretet adott a 3. ZsiMünek Berle Sanford Rosenberg életműkoncertje a Frankel Leó úti zsinagógában, ahol káprázatos hangok varázsolták el a közönséget Berle Rosenberg és világhírű tanítványai fellépésével.

Vajda Tamás fotóművész és Rubint Ábrahám Péter kiállítását láthatták az érdeklődők a MazelTovban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Gólem Színház Jaj, Istenem! című előadása a ZsiMü idején debütált. Hosszú idő után újra látható volt a Nőnyugat Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Viktória, Lázár Kati szereplésével. Mindkét színházi előadást a Hatszín Teátrumban láthatták a nézők. Nesama címmel a DART kortárs táncegyüttes mutatkozott be a Bethlen Téri Színházban.

Alföldi Róbert Zoltán Gábor Orgia című könyvéből olvasott fel részleteket, Mácsai Pál Veiszer Alindával beszélgetett, Kalmár Tibor pedig bemutatta Jiddische Mamák című könyvét.

Elvis-est
Elvis Presley-est
A 2019-es ZsiMü programjáról az eseménysorozat honlapján, az ősz folyamán kaphatnak információkat az érdeklődők.