meszoly_kisoroszi
Mészöly Miklós Kisorosziban

A Dunakanyarban, a Szentendrei sziget északi csücskében fekvő, a Dunán korábban hajózási és kereskedelmi szerepet is betöltő Kisorosziban a 60-as évektől kezdve egyre több író telepedett meg hétvégi házas, olykor állandó lakos formában. Az elsők egyike Mészöly Miklós volt, akit a Dunához mindig is szoros szálak fűztek, hiszen Szekszárdon született, majd évtizedekig élt ? nem kizárólagosan ? Kisorosziban. Mivel sok, főleg fiatal író látogatta rendszeresen, házából egyfajta irodalmi és politikai zarándokhely is lett.

Feleségével, Polcz Alaine-nel évtizedeken keresztül töltötték Kisorosziban a tavasztól őszig terjedő időszakot. Az író súlyosbodó betegsége miatt ez a 90-es évek végén abbamaradt, a házak új tulajdonosra, bérlőre leltek, de az irodalmi hagyatékot gondozó Mészöly Miklós Egyesület évente két Mészöly-napot rendez a faluban önkormányzat támogatásával.

 

Meszoly_Polcz
Mészöly Miklós és Polcz Alaine

?Télen a szigetcsúcstól északra, tompa ék alakban, hatalmas homokpad nyúlik a Dunába, pár centis jég fedi, a dér erre fagy rá. Ha egyenesen az ék csúcsa felé tartok, nem tudom eldönteni, hogy a lábam alatt mikor és hol kezdődik a folyó befagyott medre. Elvileg, esetleg, már rég beszakadhatna a jég, s a meder gödrébe süllyedhetnék? ? írja Mészöly Miklós a Térkép, repedésekkel című elbeszélésben, amelynek lapjain a gyermekkori Szekszárd környéki tájat rávetíti a Kisoroszi fölötti szigetcsúcsra. E gondolatok jegyében tartja az OSZK Mészöly Miklósra emlékező estjét.

A programon Bozó Andrea Jászai színművész és Bagossy László rendező olvas fel A bilincs a szabadság legyen című kötetből, részleteket vetítenek az OSZK által készített, korábban még soha be nem mutatott Mészöly Miklós életút-interjúból, majd Márton László író és Szkárosi Endre költő, irodalomtörténész, egyetemi tanár beszélget Mészöly Miklós és Polcz Alaine munkásságáról, életéről, személyes emlékeiket is felidézve.

Az előadásokhoz minitárlat is kapcsolódik, melyen a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött Mészöly-hagyatékból, valamint az OSZK gyűjteményéből mutatnak be néhány, a témához kapcsolódó darabot.

 

Részletes információk az OSZK honlapján olvashatók.