A Manna és a Füge közös ősbemutatójával nyitja a tavaszi fesztiválszezont a szegedi MASZK Egyesület. A Tiprás című darabot Szabó Zoltán írta és rendezte a harmincas generáció útkereséséről. Az előadást több mint két éve tervezi megvalósítani az alkalmi társulat, most online formában végre közönség elé kerülhet, május 14-én pénteken.

Szabó Zoltán első rendezésében a generációjának kétségeit, a felnőttlét és egzisztencia alapkérdéseit fogalmazza meg egy este történései által. Egy születésnapi buliba csöppenünk, ami mérföldkő is lehetne vagy valami új kezdete, de ahogy megismerjük a szereplőket és történetüket, leginkább az az érzésünk, hogy megállt az idő, és nem tartunk, nem lépünk sehová.

A darabot Zsigó Anna dramaturggal közösen írta Szabó Zoltán, aki az előadás főszerepét is játssza. „A kulcsmotívum ebben a darabban szerintem a felelősségvállalás hiánya. Nem tudom, nem tudjuk, hogy hol a határ a késői gyermekkor és a felnőttlét között. Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz ezzel a generációval tíz év múlva” – mondja a rendező.

A Tiprás című előadást az Itt és Most Közösségi Térbe tervezte az alkotó csapat, az előadás felvétele is ebben a rendhagyó, nem színházi térben készült. Az előadásban találkozhat a közönség Tóth Józseffel, aki a főhős édesapját formálja meg, Tóth Máté pedig a testvér szerepében látható. Gigor Attila vállalta a kocsmáros szerepét, a két női karaktert pedig Tánczos Adrienn és Petrics Villő alakítják. Az előadás zenei világáért Vinnai András és Jankovics Péter feleltek.

Fotó: Kállai-Tóth Anett