Meryl Streep amerikai színésznő lesz a 77. cannes-i filmfesztivál megnyitóünnepségének díszvendége: ő fogja megnyitni a május 14. és 25. között zajló seregszemlét, amelyen tiszteletbeli Arany Pálma díjat vehet át.

090_PMC_1843_16.jpg
Meryl Streep. Fotó: Gilbert Flores / Golden Globes via AFP

„Harmincöt évvel azután, hogy elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat a Sikoly a sötétben című filmben nyújtott játékáért, ami eddigi egyetlen részvétele volt a cannes-i filmfesztiválon, Meryl Streep régóta remélt és várt visszatérése idén lesz a Croisette-en” – olvasható a fesztivál közleményében.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy megkapom ezt a rangos elismerést. Cannes-ban díjat átvenni a nemzetközi művészközösség számára mindig is a filmművészet legmagasabb elismerését jelentette. A korábbi díjazottak árnyékában állni egyszerre alázatos feladat és izgalmas tapasztalat. Alig várom, hogy májusban Franciaországba menjek, és személyesen köszönjem meg a díjat mindenkinek” – mondta az Oscar-díjas amerikai filmsztár.

„Mindannyiunkban van valami Meryl Streepből” – hangsúlyozta Iris Knobloch és Thierry Frémaux, a fesztivál elnöke és művészeti vezetője. „Mindannyiunkban van valami a Kramer kontra Kramer, a Sophie választása, a Távol Afrikától, A szív hídjai, Az ördög Pradát visel és a Mamma Mia! című filmekből. Mivel közel ötvenévnyi filmművészet fűződik a nevéhez, és számtalan remekműben játszott, Meryl Streep része a kollektív képzeletünknek, része a közös mozikultúránknak.”

meryl-streep-devil-wears-prada másolat.jpg
Az ördög Pradát visel című filmben

A cannes-i fesztivál idén több tiszteletbeli Arany Pálmát is kioszt: a május 25-i záróünnepségen George Lucast, a Csillagok háborúja sorozat rendezőjét tüntetik ki, s ugyanebben az elismerésben részesül az Oscar-díjas japán animációs filmrendező, forgatókönyvíró Mijazaki Hajao által alapított Ghibli animációs filmstúdió is.

A 77. cannes-i fesztivált május 14. és 25. között rendezik meg, a seregszemle Quentin Dupieux francia rendező Le deuxième acte (A második felvonás) című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg. A hivatalos versenyprogram nemzetközi zsűrijének elnöke Greta Gerwig, a Barbie rendezője, a nyitó- és a záróünnepség háziasszonya pedig Camille Cottin francia színésznő lesz.

A versenyprogramban 22 alkotás szerepel, köztük Francis Ford Coppola legújabb alkotása, az Adam Driver és Forest Whitaker főszereplésével készült Megalopolis című sci-fi, a kanadai David Cronenberg The Shrouds (A leplek) című thrillere, Jórgosz Lánthimosz Kinds of Kindness című új filmje és az Oscar-díjas Michel Hazanavicius holokauszttémájú animációs filmje. A fesztivál filmes piacának díszvendége idén Svájc lesz.