Milyen volt az 1956-os forradalom vidéken? Hogyan látta a fővárosi eseményeket egy amerikai fotós? Milyen volt Nagy Imre magánemberként? Országszerte ünnepi megemlékezések és zenei, képzőművészeti események váltják egymást a hosszú hétvégén.

Magyar Nemzeti Múzeum

Már október 20-án indul a Magyar Nemzeti Múzeum 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó programsorozata. A pénteken megnyíló, Szabadságharcosok között című kiállítás John Sadovy világhírű amerikai fotós fényképeit mutatja az 1956-os magyar forradalom napjairól. Október 21-én, szombaton délelőtt lányai, Liza Jane Sadovy és Yvonne Sadovy de Mitcheson egy különleges, angol nyelvű tárlatvezetést tartanak. Október 23-án, hétfő délelőtt 11 órától Az Astoria Szálló foglyai címet viselő kötet bemutatójára kerül sor, amely Herbert Frederick Rance angol papíripari kutatómérnök beszámolója a forradalomról. A könyvet október 23-án kedvezményesen lehet megvásárolni a múzeum boltjában. A könyvbemutató keretében kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket. 14 órától a fotókiállítás kurátori tárlatvezetésén lehet részt venni.

Terror Háza

65322e79ee3912705b1bfc37.jpg
Fotó: MTI / Mohai Balázs

Rendhagyó tárlatvezetésekkel és történelemórákkal, gyertyagyújtással, valamint fényfestéssel emlékezik a Terror Háza az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira. A Házhoz megy a múzeum kezdeményezésnek köszönhetően a múzeum ’56-os vándorkiállítása november közepéig látható a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Nagy Imre Emlékház

Október 22-én 16 órától Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin személyes hangvételű, emlékekkel, családi történetekkel színesített előadást tart a mártír miniszterelnök magánéletéről, mindennapjairól, illetve arról, hogy hogyan élte meg a család a forradalom történelmi pillanatait. Október 23-án 11 órától ugyancsak ő már az 1956-os forradalom eseményeit, valamint Nagy Imre abban betöltött szerepét eleveníti fel. Az előadást követően rendhagyó tárlatvezetésen kalauzolja körbe az érdeklődőket az emlékházban.

Art Market Budapest

6532303445dbc7c470549569.jpg
Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu

2023. október 19–22. között Közép- és Kelet-Európa legnagyobb nemzetközi vására, Magyarország leggazdagabb kortárs képző- és fotóművészeti válogatása 4 kontinens közel 30 országából mintegy 100 kiállító választékát hozza el a közönségnek. A 13. alkalommal megnyíló nagyszabású művészeti esemény idején és annak helyszínén, a Bálna Budapest épületében zajlik Art Photo Budapest néven Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására, valamint a négynapos Inside Art nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferencia is. Az Art Market Budapest kiállítótereiben és közel félszáz kísérőprogramján ezúttal olyan témák kapnak kiemelt figyelmet, mint a kultúránk fenntarthatósága, a művészeti alkotómunkának az ingatlanberuházásokra való kiterjesztése, vagy a digitális kor vizuális kultúránkra gyakorolt hatása. A művészeti vásárok között a világon elsőként az Art Market Budapest helyezi a kortárs roma művészetet az esemény fókuszába, és SHUKAR.T Nemzetközi Roma Művészeti Fesztivál címen gazdag programsorozatot hoz létre.

Lumina Park

Budapest idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. A Lumina Park ezért most a főváros fényes történelmébe, legfontosabb korszakaiba repíti el a látogatókat: Aquincum, a fergeteges 1920-as évek, a lázadó rock korszak, az Aranycsapat, a fényárban úszó Parlament, a Rubik-kocka és a nagysikerű Pál utcai fiúk. Az utazás végén pedig megtudhatjuk, hogy milyen víziók alakítják a jövő városát.

Szentendrei Skanzen

’56 falun címmel tematikus hétvége lesz a szentendrei a Skanzenben október 2123. között. Bár az ’56-os forradalom kapcsán legtöbbször a budapesti eseményekről esik szó, a vidéki történések legalább olyan fontosak voltak. A fővároson kívül a vidéki nagyvárosokban az értelmiség mellett az ipari munkásság soraiban is elindult a szervezkedés, és a falvakban is megmozdultak az emberek. A nemzeti ünnep hétvégéjén ezért az 1956-os forradalom időszakának falusi mindennapjait idézik meg. A látogatók beöltözhetnek az ötvenes évek ruháiba, kipróbálhatják a Skanzen katonai roburját, a történelmi pontokon pedig a forradalom vidéki eseményeivel ismerkedhetnek meg. A hosszú hétvége kézműves programjai is a korszakot hozzák közel.

Gödöllői Királyi Kastély

Idén már huszonkettedik alkalommal rendezik meg a gödöllői Liszt Fesztivált, amelyre most október 1423. között kerül sor. Az ’56-os forradalom évfordulóján 19 órától a Journée des Héros Hősök napja címmel a Gödöllői Szimfonikus Zenekar tart ünnepi gálahangversenyt, amelyen Mosonyi Mihály-, Schubert- és Liszt-művek csendülnek fel a királyi kastélyban. A karmester Rácz Márton, a zongoránál Magyar Valentin ül.

Veszprémi Hangvilla

Szintén komolyzenével ünnepelhetjük az ’56-os forradalmat a veszprémi Hangvillában. Kovács Gergely zongoraművész generációjának kiemelkedő egyénisége. A Junior Prima Díjas, Cziffra Tehetség díjas, 2021-ben a Los Angeles-i és a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyek 3. díjasa, illetve utóbbin közönségdíjas művész Liszt Ferenc és Fréderic Chopin műveiből állította össze ünnepi koncertje repertoárját. Az előadás október 23-án, 19.30-kor kezdődik.

Székesfehérvári Vörösmarty Színház

Emlékezzünk együtt! – az 1956-os forradalom hősei előtt tisztelgő nagyzenekari hangversenyen Liszt, Erkel és Kodály művei csendülnek fel a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában. Az október 24-én 19 órakor kezdődő, a Vörösmarty Színházban megrendezett koncerten fellép Farkas Gábor Liszt- és Junior Prima Díjas zongorista, a karmester Hamar Zsolt Liszt-díjas, Érdemes művész lesz.

Szolnoki Művésztelep

A Képzőművészet Ünnepe Szolnokon 2023. október 21-én sokszínű programmal várja a látogatókat. 11 órakor a Szolnoki Művésztelep Kert Galériájában nyílik kiállítás Baksai József Munkácsy-díjas képzőművész munkáiból. Ugyanitt, de már a Rajz Galériában az Országút Képzőművészeti Antológia 2023 című kiadványt mutatják be 12 órától. A Damjanich János Múzeumban 13.30-tól a 10. Bronzszobrászati Szimpózium megnyitója kezdődik. A SZÉP – A Szolnoki Képzőművészeti Társaság 2023-as kiállításának megnyitójára az Aba-Novák Agóra Galériában 14.30-tól, majd a díjátadó ünnepségére a Szolnoki Galériában 16 órától kerül sor. Ezt követően, 18 órától Fülei Balázs Liszt Ferenc-díjas zongoraművész ad koncertet a TISZApART Mozi nagytermében.

https://kultura.hu/elo-emlekezet-es-osszefogas-unnepi-megemlekezes-kolozsvaron/
Ingyenes múzeumlátogatás

Sokan nem tudják, de nemzeti ünnepeken ingyenesen látogathatók az állami fenntartású múzeumok, így többek között a Magyar Nemzeti Múzeum, a Terror Háza vagy éppen a szentendrei Skanzen is. Érdemes a látogatás előtt ellenőrizni az ingyenes múzeumlátogatási lehetőségeket és opciókat az adott múzeum honlapján!

Nyitókép: színészek elevenítik fel az 1956-os forradalom falusi eseményeit és az azt megelőző időszakot a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Fotó: Mohai Balázs / MTI