42 pályamű érkezett a Füge Produkció felhívására, amellyel a főváros egyesítésének 150. évfordulójára készült Budapest Nagyregény fejezeteinek helyspecifikus művészeti akciókban történő feldolgozására vártak javaslatokat.

Az öttagú zsűri tíz tervezet megvalósítását támogatta, mivel ezek mindegyike az eredeti szöveget izgalmas formákban, a megidézett helyszínekhez kötődően, a majdani nézőket közvetlenül megszólítva képviseli a Nagyregény jellegzetesen budapesti és közösségi szellemiségét.

A nyertesek között neves színházi műhelyek és pályakezdő alkotók, kortárs táncos és képzőművészeti megközelítések egyaránt megtalálhatók, köztük van Simányi Zsuzsanna, a TÁP Színház, az Offroad Kollektíva, Georgita Máté Dezső és Horváth Panna, Aczél Sára Luca és Bárány Judit, a Trafó Gondolat Generátora, a KözSzín, a Nézőművészeti Kft., a Willany Leó Improvizációs Táncszínház, Döbrönte Zsófi, Kovács Kata Milla és Tóth Kristóf Zsolt, ahogy belvárosi és külső városrészeket is bejátszanak majd a májustól szeptemberig megvalósuló események.

A készülő tervekről a nagyközönség is értesülhet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében május 3-án a Kolibri Színházban tartandó prezentáción. A házigazda társulat másnap mutatja be a 6. kerületi fejezet alapján fejlesztett Urbán legendák című új, színházi audiosétáját.