Nagy hagyományú összművészeti és első alkalommal megrendezett közösségi, chillezős fesztivál, irodalmi és népzenei fókuszú események, családi és jazzhétvége, jó néhány ingyenes program egyaránt megtalálható a Balaton környékén. Életvitelszerűen ott-tartózkodóknak és nyaralóknak is!

Kultkikötő

június 16. – augusztus 18., Alsóörs, Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonszárszó

A színház a Kultkikötőben egész nyáron a csillagok alá költözik és intenzív élményekkel várja az érdeklődőket, a környéken lakókat és a nyaralókat. Szombat és vasárnap délelőttönként a Mesés Kikötő gyerekszínházi előadásai és kézműves foglalkozásai kínálnak kikapcsolódási lehetőséget kicsiknek és nagyoknak. Az előadóművészetet az alkotóművészet egészíti ki. A balatonboglári Vörös és Kék kápolnában két izgalmas kortárs művész mutatkozik be a Kultkikötő Kápolnatárlatok legújabb felvonásában. Magyar Tenger Társasüdülő című kiállításukkal Weiler Péter festőművész és a Balaton Offseason Instagram-oldalt működtető fotós, Bartha Dorka nem mindennapi művészi kollaborációra szövetkeztek.

Klassz a pARTon!

július 13. – augusztus 1., 12 Balaton-parti településen


64b10ef057b201b4e1711afd.jpg
Érdi Tamás a Klassz a pARTon! Fesztiválon. Fotó: Érdi-Harmos Réka

Szokatlan helyszíneken, ingyenes koncertekkel hozza testközelbe a klasszikus zenét a Klassz a pARTon! Fesztivál. Ezen a nyáron is sok fiatal tehetség léphet fel az eseményen, tíz koncerten is találkozhat a hallgatóság a jövő muzsikusaival. A Balaton északi partján kilenc, a déli parton három település ad otthont az előadásoknak. Első alkalommal jelentkezik a fesztivál Balatonedericsen, ezen kívül a megszokott balatoni helyszíneken – Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszárszó, Balatonszemes, Dörgicse, Keszthely, Szigliget, Tihany, Vászoly, Zamárdi – hallhatók a fesztivál koncertjei. Tata sem marad ki: a festői Öreg-tó melletti parkba várják a klasszikus zene iránt érdeklődőket.

Művészetek Völgye

július 21–30., Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend


64b10add57b201b4e1711ae5-1.jpg
Fotó forrása: Művészetek Völgye

32. alkalommal ünneplik 10 napon át a zenét, a táncot, a színházat, az irodalmat és az alkotás örömét az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján. A három település utcáit, épületeit, intézményeit koncerttérré, galériává, színházzá és alkotóműhellyé varázsolja a tíz nap mind a 24 órájára, megtöltve azokat több mint 2000 programmal.

Centrál Nyár

július 24. – augusztus 4., Szigliget

A Centrál Színház idén nyárra is Szigligetre, a várudvarba költözik. Idei választásuk a londoni West End sikerdarabja, a 2:22. Danny Robins misztikus története különös mese döbbenetes csattanóval, amely adrenalinnal teli estét ígér a nézőtéren ülőknek, hiszen titkokra derül fény, és még szellemekkel is lehet (vagy nem lehet) találkozni. Martinovics Dorina, Lengyel Tamás, Ágoston Katalin, Mészáros András, Mészáros Piroska és Endrédy Gábor játsszák az előadást, amelyet Puskás Tamás rendezett.

Káli Klasszik

július 27–30., Káptalantóti, Ábrahámhegy, Kékkút, Badacsonytomaj

A Fejes Művészeti Akadémia Egyesület a magyar zenei hagyományokat innovatív oktatási módszerrel ötvözi, ezáltal a hazai és határon túli tehetséggondozást mesterkurzusok, koncertek és összművészeti fesztiválok formájában valósítja meg. A Balaton-felvidéki eseménysorozat fiatal tehetségeket és olyan, már befutott művészeket, mint Fejes Krisztina és Polgár Éva zongora-, Boldoczki Gábor trombita-, Illés Eszter fuvola-, Onczay Zoltán cselló-, Szabó Balázs orgona-, Szabó Gábor hegedű- vagy Szűcs Máté brácsaművész egyaránt felvonultat. Érkezik az In Medias Brass rézfúvós kvintett, a szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és Bősze Ádám zenetörténész, de lesz jazzkoncert, képzőművészeti foglalkozás gyerekeknek és felnőtteknek, egy kiállítás pedig a kortárs háromszéki képzőművészetet mutatja be.

Kabóciádé

július 28–30., Veszprém

A családi fesztivált idén 30. alkalommal rendezi meg a Kabóca Bábszínház. A helyszín a Kolostorok és kertek rendezvénytér, ahol idén is a legkisebbektől a legnagyobbakig kínálnak programokat. A hazai bábosok legjava szórakoztatja a nagyérdeműt, köztük a MárkusZínház, a Ziránó Színház, a Bóbita Bábszínház, Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel, a veszprémi vendéglátók pedig a Maxicirkuládé premierjét időzítették a hétvégére. Lesz éjszakai kalandtúra, a PASO pedig családi koncertet ad.

Kőfeszt

augusztus 2–6., Kővágóörs, Köveskál, Salföld, Pálköve, Kékkút, Badacsony

Idén is több mint kétszáz programot kínál a „nyugalom fesztiválja”. A Káli-medence falvai adnak otthont az ingyenes összművészeti fesztiválnak, amelynek fókuszában a népzene áll. Lesznek kézműves programok, például kosárfonás, nemezelés, amelyen kortól függetlenül bárki részt vehet, mindegyik faluban szerveznek kiállításokat, esténként pedig felnőtteknek szól a mese. Koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar vonósnégyese, a Szent Efrém Férfikar, Petőfi-műsorral érkezik a Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Szalonna és Bandája, valamint a Modern Art Orchestra, fellép mások mellett Navratil Andrea, táncházat tart a Bajkó, a Naszály és Üsztürü zenekar is.

Paloznaki Jazzpiknik

augusztus 3–5., Paloznak


64b10b7e40da03bc554e0c26.jpg
A Paloznaki Jazzpiknik egyik headlinere, a Thievery Corporation

A festői szépségű Balaton-felvidéken a jazz, a funk és a soul nemzetközi sztárjai, valamint a hazai előadók koncertje mellett különleges gasztroélmények várják az érdeklődőket. Az idei, 11. alkalommal megrendezendő pikniken a négy színpad mintegy negyven fellépője között megtalálható a Thievery Corporation, a Level 42, Rick Astley, a Dirty Loops, Nik West, az Incognito, a Barabás Lőrinc Quartet, a Jazzbois is.

Margófeszt

augusztus 10–12., Szentgyörgyvár

A nyitónapon zene és irodalom kapcsolódik össze Beck Zoltán (30Y) és Grecsó Krisztián közös produkciója, a beck@grecsó estjén, őket pedig az Analog Balaton követi a nagyszínpadon. A háromnapos programon fellépő zenészeket a koncertek előtt és után hangszerek nélkül, új oldalukról ismerheti meg a közönség Ott Anna beszélgetéseiből. Lesz slam poetry workshop, a templomkertben pedig délután irodalmi beszélgetések Boldizsár Ildikóval, Tompa Andreával és Visky Andrással. A gyerekeket a fesztiválon bábelőadás és játszótér várja. Éjszakánként levetítik a Hat hét, a Kojot négy lelke, valamint a Magasságok és mélységek című filmet, a templomban pedig klasszikus zenei koncertek zárják a napot.

Szellősréti Kisfesztivál

augusztus 25–28., Bálványos


64b10cc44c79c104315e9331.jpg
A Szellősréti Kisfesztivál helyszíne Bálványoson

A közösség ereje hívta életre a legújabb chillezős fesztivált. A programok közt lesz zene, fellép Víg Mihály és a Balaton, Németh Juci és G. Szabó Hunor, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, hogy csak párat említsünk. A Mozinet Kisfesztivál keretében az elmúlt évek filmsikereiből válogatnak, és beszélgetni is lehet majd az alkotókkal. Nappal a workshopokon, este pedig a tábortűz melletti örömzenélésnél várják a fesztiválozókat. A programok közt lesznek kiállítások, erdei hangfürdők és templomi koncertek is.

A nyitóképen a Kultkikötő szabadtéri színházi programja 2022-ben Balatonföldváron. Fotó: Gradvolt Endre / Kultkikötő

#fókuszbanaBalaton