fbpx

Tíz új zenei megjelenés, hogy könnyebb szívvel búcsúzzunk a nyártól

A július és az augusztus is bővelkedett a friss magyar zenékben, ezért a legutóbbi gyűjtés után leltárba vesszük ezeket is. Ideális aláfestés az ősz még napfényes napjaihoz.

Pandóra Projekt – Nem olyan (dal+klip)

Major Dorci és Végh Janka Zsuzsanna energikus duója, a Pandóra Projekt fülbemászó újdonsággal jelentkezett. A folk-poppal táncoltató páros márciusban turnézott először, mégpedig egy megújult zenekarral kiegészülve. Nem olyan című daluk azért is fontos számukra, mert ez az első szerzemény, amit az új tagokkal közösen raktak össze. A mondanivalóról a következőt mesélték: „Pont ugyanolyan esendőek és emberiek vagyunk mind, de ezzel nincs is semmi baj. A dal ennek a belső frusztrációnak a feloldása szeretne lenni. Ki lehet táncolni, énekelni, kiabálni magunkból minden feszültséget, nekünk is mindig nagyon jólesik ez a koncerteken, és úgy látjuk, az emberek is élvezik.”

Freakin’ Disco – Totem (album)

Kiforrt zenei ötletek, zsigeri gondolatszikrák és játékos kísérletezés egyszerre öltenek testet a Freakin’ Disco harmadik, Totem című lemezén. A zenekar eddigi legtombolósabb anyagaként emlegetett albumon élő „szeánszaik” atmoszféráját húzza alá egyfajta ősi, törzsi energia. Az elszállós electrorock-eksztázist néhol őrjöngő gyerekek, máshol pedig funk vagy épp blues-rock hatások teszik teljessé, emellett egy közel 19 perces „folyamatzenében” is elveszhetünk. Külön érdekesség, hogy a The Prodigy és a The Chemical Brothers mellől ismerős Grammy-díjas producer, Steve Dub is közreműködött a Face Yourself című dalnál, a Toad című track éneksávjait pedig Ian Siegal bluesénekessel rögzítették.

Zóra – Elmentél (dal+klip)

Zóra új dalának és klipjének hangulata is beszippantja az embert. A Fonogram-díjas énekes-dalszerzőnek (akivel itt interjúztunk) különleges érzéke van hozzá, hogy hangjával és az azt körbeölelő vizuális világgal is varázsoljon. Utóbbi Zóra testvére, Urbányi Kristóf érdeme is, hiszen ezúttal is tőle ered a koncepció. A kisfilm elején szereplő archív felvételek egy magyar származású zenész chicagói utolsó útját örökítik meg a helyi magyar közösség körében. Mindez tökéletesen illik az Elmentél szívbemarkoló és időtlen atmoszférájához, illetve ahhoz a tényhez is, hogy Zóra Magyarország mellett az Egyesült Államokat is otthonának mondhatja. Saját bevallása szerint a folyamatos „elmenésnek” van egy különös ereje, amitől még jobban ott kell lennie, ahol van. Ráadásul ez az első dal, amiben magyar és amerikai zenészekkel is együtt dolgozott.

Kollár Dea – Méz (dal)

Bársonyos és szuggesztív R&B-újdonsággal debütált a Keret blog Kikeltetőjén feltűnt Kollár Dea. „Számomra olyan ez a dal, mint a női lélek: puha, pulzáló és sejtelmes, tele réteggel és részletekkel, amiben garantáltan aranyló mézet talál, aki figyelmesen megszemléli és feltárja” – mesélte korábban a szerzeményről, amellyel a női vágyak enigmáját ünnepli, és amelyben finoman, mégis céltudatosan a feminin energiákat és a női világszemléletet helyezi a középpontba.

Balatorium – A Balaton hangjai (album)

A nyár egyik különleges megjelenése a Balatorium – A Balaton hangjai című válogatáslemez volt, amelyen a hazai könnyűzene különböző szegleteinek 12 érdekes és kurrens előadója foglalta dalba a magyar tengert. Így többek között Дeva, Nóvé Soma, Hegedűs Józsi, Mmamt, Onakom vagy a Jazzbois is múzsájául hívta a Balatont, az apropó pedig az volt, hogy rávilágítsanak a tó környezeti értékeinek fontosságára. Mindehhez az Analog Balaton által rögzített természeti hangok (pl. nádsusogás, balatoni kavicsok koccanása) közül is bátran használhattak. A zeneileg is sokszínű végeredmény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt része, a dalokat Salföldön egy minifesztivál keretében élőben is meg lehetett hallgatni.

Mandaan Live – In the forest (live session videó)

Egyszer sodró lendületű, máskor finoman, elegánsan hömpölygő zenei utazáshoz kapcsolódhatunk Tóth András és Muhari Krisztián Ákos live session videójában elmerülve. A Mandaan duó közel félórás anyaga egy izgalmas jazzes párbeszéd a zongora és a fúvós hangszerek – kaval, trombita, kürt – között, amit kísérletező ambient és downtempo fest alá, egy egészen misztikus légkört létrehozva. A session címe (In the forest) alapján egy erdőben érezhetnénk magunkat, de ugyanígy eszünkbe juthat egy egzotikus országban tett kalandozás is erről a zenei világról.

Jazzbois – Higher Dimension Waiting Room (album)

Az egyedi receptű, instrumentális jazz-hopban utazó – és azzal utaztató – Jazzbois eddigi legpszichedelikusabb lemezével jelentkezett, amit ősszel egy sor rangos jazzfesztiválon bemutatnak majd Európa-szerte, a Bandcamp pedig augusztus legjobb hip-hop megjelenései közé sorolta a korongot. A földöntúli szinti, a játékos, mégis precíz dob-basszus kombó és a védjegyüknek számító funkos és hip-hopos groove-ok mesteri elegye a címhez hűen remek váróteremnek érződik egy következő dimenzióhoz.

Daveform Quintet – Arrival/Elapse (live session videók)

A hazai jazz- és könnyűzenei szecéna izgalmas karakterei fogtak össze, hogy útjára indítsák a Daveform Quintet nevű supergroupot. Az általuk kevert zenei koktél az amerikai, a skandináv és a balkáni jazz fúzióját hozza, melyet az improvizatív pillanatok tesznek teljessé. Szegő Dávid, Varga Dániel, Subicz Gábor, Oláh Krisztián és Hock Ernő kvintettje a közelmúltban két live session videóval adott kóstolót élő koncertjeik energialöketéből. A zenekar alapítója, zeneszerzője és dobosa Dávid, aki egy valódi flow-élmény részeként írta ki magából a zenei anyagot, ez a lendület pedig a zenésztársakra és a hallgatóságra egyaránt ragályos.

Abigél – Mikor elég (dal+klip)

A végigfesztiválozott nyár után jelenleg épp második nagylemezén dolgozik a zúzós grunge rockkal zakatoló Abigél. A készülő album a zenekar első magyar nyelvű korongja lesz, ennek beharangozója a Mikor elég című dal, amely az őrület szélén álló emberi elmébe enged betekintést. A zene és a szöveg nyugtalan atmoszféráját közvetíti a klip is, amelynek különlegessége, hogy a banda frontembere, Várallyay Benedek rendezte, az operatőri, vágói és fényelői feladatokat pedig testvére, Nóra látta el.

Analog Balaton – Studio session (live session videó)

Privát Analog Balaton-koncertélményt teleportál az ember nappalijába és fülébe a duó studio session videója, mely a Csússz le című EP három dalát reinkarnálja, de kicsit másként, mint a kislemezen. A Dolby Atmos-hangzásnak és a neonfényes, maximálisan a zenéhez szabott látványvilágnak köszönhetően még inkább ütősnek bizonyul a szuggesztív dalszövegeket nem kevésbé hipnotikus elektronikával aláfestő páros. Ráadásul a trackek közreműködői, 6363, Superflake és Szendrői Csaba is beszállnak a játékba az egyetlen snittel felvett kisfilmben. Nincs is más dolgunk, mint engedni a hol lehúzó, hol felemelő ütemeknek, és elsodródni az Analog Balaton keserédes hullámaival.

Nyitóképen a Pandóra Projekt. Fotó: Székely Zsófi

A rovat további cikkei