Az Anconai szerelmesek díszletei között tartották meg a 2016/2017-es évadnyitót a Szolnoki Szigligeti Színházban szeptember 1-jén. Balázs Péter direktor beszédében felidézte, hogy éppen tíz éve irányítja a szolnoki társulatot, amely ez idő alatt 81 bemutatót tartott a nagyszínpadon és stúdió színházban, így csaknem háromezerszer gördült fel a függöny Szolnokon. Emellett a társulat nyolc darabbal mutatkozott be a fővárosi Thália Színházban, hat előadást vitt a Nemzetibe, de játszottak többek között a Pesti Magyar Színházban, Veszprémben, Békéscsabán, Gyulán, Szegeden, Siófokon és Jászberényben is.


160901_szigligeti1_600x398.png
Mészáros István és Barabás Botond a Szolnoki Szigligeti Színház két legnépszerűbb férfiszínész a tavalyi nagysikerű Svejk című darabban

Ebben a tíz évadban a viszonylag állandó társulat 76 vendégművésszel játszott együtt, közülük sokan ? például Kautzky Armand vagy Járai Máté ? rendszeres visszatérőnek, már-már a társulat tagjainak tekinthetőek. A rendezők között is akadtak vendégek, így Szinetár Miklóstól Nagy Viktoron át Málnay Leventéig nagyon sokan dolgoztak a Szigligetiben. Elhangzott az is, hogy a számtalan elismerés mellett ebben az évtizedben hét társulati tag kapott Jászai-díjat.

?Az elmúlt évad végén arra kértük bérletes nézőinket, hogy szavazzanak kedvenc színészeikre? ? mondta el Balázs Péter az évadnyitón. ?Több mint 4500 szavazat érkezett, ami sok piackutatásnál komolyabb merítést jelent. Bérletes nézőink szavazatai alapján a legnépszerűbb színésznőink: Molnár Nikolett, Gombos Judit és Kertész Marcella. Férfi kollégáink esetében pedig Mészáros István, Barabás Botond, Molnár László és Dósa Mátyás lett a sorrend? ? tette hozzá.


160901_szigligeti3_600x399.png
Balázs Péter direktor az idei évad második bemutatójának, a Vidám kísértetnek az olvasópróbáján

Az új évad kapcsán Balázs Péter elmondta: nem várt nehézséggel indult az Anconai szerelmesek próbája, ugyanis a címszereplőnek felkért vendégművész a hét elején visszaadta a szerepét. A szeptember végére meghirdetett premier azonban nem maradhat el, így Nemcsák Károly ? aki az előző évadban játszotta ezt a szerepet a József Attila Színházban ? és Petridisz Hrisztosz ? aki korábban évekig volt a Szigligeti tagja ? alakítja majd felváltva Tomao Nicomaco szerepét. Ezt követően a Vidám kísértet, majd a Szent Johanna bemutatója következik, amelyet Babarczy László állít színpadra. A következő év elején mutatják be a My Fair Ladyt Radó Denise, majd A kőszívű ember fiait Csiszár Imre, Heltai Naftalinját pedig Balázs Péter rendezésében. A stúdióként működő Szín-Mű-Helyben Sára Júlia a Mikvét rendezi, míg a Süsü a sárkány című gyerekdarabot Jankovics Anna, a társulat színésznője állítja színpadra.


160901_szigligeti2_400x507.png
Az Anconai szerelmesek próbáján Molnár Nikolett, Szolnok legnépszerűbb színésznője a bérlettulajdonosok szavazatai alapján

?Ebben az évadban sem marad el az Ádámok és Évák ünnepe, amelyben most először általános iskolások is részt vesznek, és a világ meséi lesznek a téma. Az év végén pedig már tízedik alkalommal készülünk a Duna TV-n látható Szilveszteri gálára, amely a tavaly a teljes lakosság körében 11,5 százalékos nézettséget ért el, és szerte a világban ismertséget hozott a Szigligeti társulatának? ? tette hozzá a szolnoki évadot megnyitó Balázs Péter.

BZS

(Fotók: Szolnoki Szigligeti Színház)