2022. augusztus 27. és szeptember 10. között hét vidéki és határon túli, valamint egy fővárosi független előadás mutatkozik be a budapesti közönségnek.

A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja idén bővült. A rendezvény minőségi szórakozást ígérő darabjait a színház művészeti tanácsadója, Peremartoni Krisztina választotta ki a kőszínházi kínálat több tucatnyi előadásából.

A szemle Shakespeare Szentivánéji álom című komédiájával, Fehér Balázs Benő rendezésével startol augusztus végén. Az előadás a Budaörsi Latinovits Színházból érkezik. Gogol A revizor című darabját Béres Attila rendezte, és a Miskolci Nemzeti Színház előadásában láthatja a budapesti publikum. Ez egy lassan kétszáz éves mű, amely biztosan aktuális lesz még száz év múlva is.

Csokonai több mint 220 éves alkotása, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak egyfajta abszurd élőszereplős bábjátékká alakítva, a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közös produkciójaként érkezik a fővárosba. A kiaknázásra váró lehetőségeket játékosan felszínre hozva, sok zenével vitte színre Tapasztó Ernő.

Két Csehov-mű is színpadra kerül a rendezvénysorozatban: a Sebestyén Aba rendezte Három nővér, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátéka, amely az egyedüllétről, a megszenvedett magányról, az idő múlásának könyörtelenségéről beszél, de egy eleven, sok humorral és zenével átitatott világban, amelyből lüktet az élet lehetősége. A Szolnoki Szigligeti Színház előadásával, a Székely Kriszta által újragondolt Sirállyal zárul szeptember 10-én a mustra.

A Gyulai Várszínház és a Yorick Stúdió 2022-es Kortárs Magyar Dráma-díjas előadása, a Lázadni veletek akartam szintén Sebestyén Aba rendezésében lesz látható a szemlén.

Az előadásról az egyik főszereplővel, László Csabával egy korábbi budapesti vendégjáték alkalmából beszélgettünk.

2022-ben egy fővárosi előadás töri meg a sort: Alföldi Róbert Frivol című kortársnéptánc-rendezése nem a határon túlról, sem vidékről, csupán az Átriumból kerül át egy estére a Városmajorba.

Nyitókép: A revizor című darab Béres Attila rendezésében. Fotó: Miskolci Nemzeti Színház/Gálos Mihály Samu