A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójára kiírt pályázat benyújtási határideje 2024. február 5-én 17 órakor lejárt – tudatta közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). A vezetői posztra a megadott határidőig tíz pályázat érkezett be.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatának elbírálási határideje legkésőbb 2024. március 5. napja.

A Magyar Nemzeti Múzeum L. Simon László november 6-ai elbocsátása után megüresedett vezetői székére február 5-éig lehet jelentkezni. A pályázatot december 20-án írták ki.

Az Index korábbi információi szerint Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója; Csornay Boldizsár, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese, a pécsi Janus Pannonius Múzeum korábbi igazgatója; a Magyar Nemzeti Múzeumot jelenleg megbízott főigazgatóként vezető Hammerstein Judit; Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága igazgatója, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke; Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese és Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese esélyes a posztra.

A pozíció betöltéséhez mesterfokozatú végzettségre vagy jogászi, közgazdászi, szakmai és vezetői gyakorlatra van szükség. Az érvényes pályázatot benyújtó jelölteket harminc napon belül meghallgatja a Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért szakmai bizottság. A győztes személyéről a pályázati határidő lejártát követő hatvan napon belül a miniszter dönt.

L. Simon Lászlót tavaly novemberben a World Press Photo kiállítás körül kialakult vita után menesztették a vezetői székből. Mint írtuk, Csák János kulturális és innovációs miniszter indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

A nyitóképen a Magyar Nemzeti Múzeum épülete. Forrás: NÖRI