Az újításként bevezetett támogatás célja, hogy mindkét terület alkotóinak és szakembereinek munkalehetőséget biztosítson, hathatósan élénkítve a kulturális szektort.

Hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház és a filmesek rendkívüli együttműködéséből készülhetnek izgalmas, „crossover” művek.

Film készül a Győri Nemzeti Színház a Kék kék kék című tragikomédiából, az Aradi Kamaraszínház a Magyar Golgota című drámából, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a Csoportterápia címmel futó „mjuzikelkámediből”.

Győri Nemzeti Színház: Kék kék kék

A pécsi Bóbita Bábszínház az #apa#anya#én című, „14 éven felülieknek szóló komplex színházi nevelési előadásból”, míg a kaposvári Csiky Gergely Színház a Korai menyegző című produkciójából kiindulva készít filmet.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház Ítélet és kegyelem címen készülő produkciója a 48-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy megtörtént, kevesek által ismert epizódot.

A Móricz Zsigmond Színház alkotócsapata Lélekpark címmel forgat vígjátékelemekkel tarkított krimit egy nyomozásról, amely váratlan fordulatot vesz a Nyíregyházi Állatparkban.

A fővárosi színházak közül a Karinthy Színház, a Nemzeti Színház, az Operaház, az Operettszínház, az Örkény Színház, a Pesti Magyar Színház, a Thália Színház és a Vígszínház alkotócsapata vághat bele az izgalmas együttműködésbe.

Hiánypótlónak ígérkezik a Kolibri Színház vállalkozása: több mint 400 előadást megélt, Bors néni című sikerdarabjukból készítenek kisgyerekeknek szóló zenés családi filmet.

„Számtalan kiváló tehetségű előadóművész, alkotóközösség és szakember dolgozik a színházakban országszerte, akik megérdemlik a lehetőséget, hogy filmre vigyék történeteiket, és megmutathassák magukat a szélesebb közönségnek is. A koronavírus-járvány következményeinek enyhítése érdekében fontos, hogy a kultúra különböző területein alkotók összefogjanak, és közösen használják a rendelkezésre álló eszközöket és forrásokat, beleértve a szakembergárdát is.

Meggyőződésem, hogy izgalmas és meglepő művek fognak születni, melyeken keresztül új értékeket és tehetségeket fedezhetnek fel majd a nézők.

A sikeres produkciók a színházak és a filmesek együttműködésének új fejezetét nyithatják meg” – nyilatkozta az új pályázat bejelentésekor Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI Igazgatóságának elnöke.

Az új pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából egymilliárd forint állt rendelkezésre, amelyet az NFI saját támogatási keretéből egészített ki. A színházak a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhattak filmterveikkel. A részt vevő filmgyártók vállalták, hogy tevékenységüket nonprofit jelleggel végzik, és fiatal producereiknek adnak lehetőséget.

A támogatott produkciók listája itt olvasható.

Nyitókép: jelenet Kolibri Színház Bors néni című előadásából. Fotó: Szlovák Judit