Tizenöt kategóriában jelölték Tony-díjra az Alanis Morissette kanadai-amerikai énekesnő azonos című sikeralbuma által inspirált, Jagged Little Pill című zenés színdarabot. A darab többek között a legjobb musicalnek járó elismerésre is esélyes.

A tavaly decemberben bemutatott Jagged Little Pill a legjobb musical mellett a legjobb rendezés, a legjobb főszereplő, a legjobb mellékszereplő és a legjobb jelmez kategóriában is esélyes a győzelemre.

A Tony-jelölések másik nagy nyertese a Moulin Rouge című filmklasszikus színpadi változata, amelyet 14 kategóriában jelöltek, köztük a legjobb musicalek között. A rabszolgasággal, rasszizmussal és szexuális kérdésekkel foglalkozó Slave Play 12 jelölést kapott. Ezzel rekordot döntött a prózai színpadi produkciók között.

Az amerikai színházak a járványhelyzet miatt a Broadway-színházak 2021 júniusáig zárva maradnak. A Tony-díjakról, a színházi világ egyik legjelentősebb elismeréséről döntő zsűri idén a megszokottnál jóval kevesebb produkció közül választhatott.

Nyitókép: részlet a musicalből, fotó: Sara Krulwich/The New York Times