A trió tagjai, Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (nagybőgő) és Gálfi Attila (dob) mellett a születésnapi koncerten Illényi Katica, Szőke Nikoletta, Falusi Mariann, Berki Tamás, Luiza Zan és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus is fellép.

Sárik Péter az MTI-nek felidézte, hogy az elmúlt másfél évtizedben egyebek mellett telt házas koncerteket adtak, külföldi sikereket értek el, zsúfolásig megtöltötték a Zeneakadémiát és számos díjat kaptak. 

Fennállásuk alatt játszottak már gyerekeknek dzsesszmesét, felnőtteknek saját kompozíciókat, dzsesszkívánságműsort magyar és világslágerekkel, Beethovent, Bartókot és más klasszikus szerzőket, valamint műalkotások zenei illusztrációit is elkészítették. Adtak ismeretterjesztő koncerteket, és számtalan fantasztikus művésszel léptek fel együtt, akik közül a MOM Kultban a számukra legfontosabbakat látják vendégül.

Tizenöt év alatt a zenekar Magyarország egyik legnépszerűbb dzsesszformációjává vált. Sikerük titkát Sárik Péter abban látja, hogy koncertjeik mindig közönségbarát előadások, teli humorral, játékkal és örömmel. Emellett mindhárman rendkívül nyitott, sokoldalú zenészek, előadásaik hangulata sokszor inkább a pop- vagy rockkoncertekhez hasonlít, még akkor is, ha a legnevesebb hangversenytermekben játszanak a világ bármely részén.

Ez várható a 15. születésnapi koncerten is, ahol az elmúlt másfél évtized legsikeresebb műsoraiból válogatnak.

Sárik Péter elmondta, hogy a jubileumi évben új CD-vel is jelentkezett a trió: júliusban jelent meg a Bartók X Live című lemezük, mely a 2020-as Get Closer Fesztiválon adott koncertjük anyagát tartalmazza. Ez a korong a 2018-ban megjelent és Fonogram-díjat kapott Bartók-lemezük koncertváltozata.

A Bartók műveinek feldolgozásait tartalmazó műsort a kétszeres Fonogram-díjas trió a Zeneakadémia Nagytermében mutatta be, majd Magyarország és Európa számos színpada után Ázsia több országában is megnyerte a közönséget Bartóknak és a magyar kultúrának.

Sárik Péterrel készült interjúnk itt olvasható.

Fotók: Beliczay László/Kultúra.hu