Jubileumát ünnepli a magyar kulturális intézményhálózat egyik legsokoldalúbb intézménye, a vizuális művészetek központja.

A MANK tízéves fennállása alatt, különösen működésének utolsó három évében – a megszámlálhatatlanul sok hazai és nemzetközi kiállításon túl – megújultak alkotóházai és művésztelepei, megkétszereződött a fiatalokat támogató ösztöndíjak összege; megtalálta helyét a művészeti életben és a művészettámogatás rendszerében. Ma már a MANK kortárs művészeti edukációs programot is folytat, jelentős művészek hagyatékát kezeli, kiállítássorozatokat szervez az egész országban. A jubileumot a hozzá közel álló művészekkel készülő videóinterjúkkal ünnepli, melyeket folyamatosan tesz közzé felületein, majd közös koccintásra hívja a művészeket és a művészet iránt érdeklődőket a Power of plants – A növények ereje című nemzetközi klímatudatos kiállítás megnyitójára, melyet november 5-én, 18 órakor tartanak a szentendrei MANK Galériában.

A társaság sokrétű tevékenységével és támogatásrendszerével színvonalas alkotások létrehozásához, valamint azok megismertetéséhez, terjesztéséhez és értékesítéséhez járul hozzá. Kiemelt célkitűzése, hogy a kor kihívásainak megfelelő új lehetőségeket biztosítson a művésztársadalom, különös tekintettel a jövő generációi számára.

Az intézmény a magyar művészetek
és művészek támogatójaként lehetőséget, szolgáltatásokat ad és teremt az
alkotómunkához. A művészek támogatásának sokrétű struktúrája a fiatalokat
támogató ösztöndíjakkal kezdődik, majd az alkotóházi és művésztelepi
alkotómunka lehetőségén keresztül folytatódik, eközben kommunikációs
tevékenységével segíti a bemutatkozás lehetőségét, végül pedig a galériáiban és
a vásárokon a széles körű bemutatkozásra és a műtárgyértékesítésre is figyelmet
fordít.

„Olyan kort élünk, amikor információk, képek, ingerek milliói özönlenek felénk; a művészeknek pedig ebben a rettenetes zajban kell tudni megmutatkozni és eljuttatni üzeneteiket, közvetíteni világképüket a közönség felé. Éppen ezért nekünk, támogatóknak meg kell hallanunk az idők szavát, és 2021-ben is jól kell tudnunk segíteni. Ennek érdekében a MANK tevékenységét, szolgáltatásportfólióját újragondolva olyan komplex szolgáltatáscsomaggal segíti a fiatal képzőművészeket, mely hatékonyan tudja támogatni önálló művészeti programjuk kibontását, szakmai és szélesebb közönség előtt való bemutatását, majd piacra való becsatlakozását is” – fogalmazott Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója akkor, amikor immár másodszor az Art Market Budapest rendezvényen mutatták be az intézmény lebonyolításában álló Derkovits-ösztöndíj fiatal támogatottjainak munkáit.

Szentendrei kiállítóhelyei: a
MANK Galéria és az ÚjMűhely Galéria évente mintegy kétszáz kiállító művésznek
ad bemutatkozási és eladási lehetőséget, a tárlatokat pedig minden esztendőben
körülbelül kilencezer látogató tekinti meg. Alkotóházai rövidebb időre
nyújtanak ihletforrást és alkotási lehetőséget Szigligeten, Zsennyén,
Kecskeméten, Galyatetőn, Hódmezővásárhelyen és Mártélyon, miközben Szentendrén
és Hódmezővásárhelyen a művésztelepek a hosszabb távú alkotást szolgálják. Emellett
a Magyar Mecénás Programnak köszönhetően csaknem négyezer művész részvételével
alakított ki hazai és határon túli művészhálózatot, melynek tagjai számára
kedvezményes alkotóházi foglalást tett lehetővé.

Ma már a MANK kortárs művészeti edukációs programot is folytat: festő- és zománcműhelyt szervez, nemzetközi workshopokat tart, művészeti sétákat indít, ismeretterjesztő kiadványt jelentetett meg gyermekek számára, művészeti podcastet indított. Miközben a szentendrei galériáin túl számos egyéb kiállítást szervezett már – mint például a Kép/Test/Lét című programsorozatot, amely Veszprémben, Szolnokon és Miskolcon volt látható, a Vendégségben az Úrnál szabadtéri kiállítást pedig Budapesten tekinthették meg a látogatók –, saját művészeti fesztivált rendez Szentendrén ArtKert összművészeti fesztivál néven, a Művészetek Völgyében pedig saját udvarában ismerteti meg a látogatókat a művészetekkel.

Mindeközben újabb és újabb feladatokkal gazdagodik a MANK. Szentandrássy István roma festőművész hagyatékának kezelése keretében például kiállítássorozat indult el az országban, a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhellyel pedig egy hasonló tárlatsorozat mellett kiadványok, filmek készülnek a hagyaték teljes körű feldolgozása céljából.

Fotó: MANK Galéria/Csákvári Zsigmond