A litvániai Kaunas és a luxemburgi Esch-sur-Alzette mellett csütörtöktől a szerbiai Újvidék is Európa kulturális fővárosa lett, és a vajdasági város ez alkalomból több mint háromezer programmal várja a látogatókat a 2022-es évben.

Az Európa kulturális fővárosa 2022 program hivatalos megnyitója csütörtökön 20 óra 22 perckor kezdődik. A Zeniteum: 2022 elnevezésű, nagyszabású, szabadtéri, multimediális nyitóelőadást a szlovén avantgárd művész, Dragan Zivadinov rendezte.

Az év során koncerteket, kiállításokat, színházi előadásokat mutatnak be a hivatalos program keretében, amelynek egyik fő pontja a vajdasági város multikulturális múltjának és jelenének bemutatása lesz.

A város vezetése közölte: minden programot a koronavírus-járvány alakulásával összhangban szerveznek meg, tehát az elővigyázatossági intézkedéseket be kell tartani, és a programokon a megfelelő távolságtartás miatt a korábban tervezettnél kevesebben vehetnek részt, illetve a látogatóknak kötelező védettségi igazolással rendelkezniük.

Nyitókép: Zeniteum. Fotó: NSEPK V. Velickovic/NoviSad2022