A hétvégén kezdődő szarajevói filmfesztivál fő versenyében indul Tudor Giurgiu Libertate '89 – Nagyszeben című, román-magyar koprodukcióban készült filmje. Somogyvári Gergő, Buda Flóra Anna, Gyimesi Anna, Szelestey Bianka és Erhardt Domonkos alkotásai is meghívást kaptak a versenyprogramba.

A romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó Libertate ’89 – Nagyszeben jelentős magyar részvétellel készült és a rangos nemzetközi szemlén a Szarajevó Szíve fődíjért is versenybe száll. Az NFI támogatásával készült film nemzetközi premierje augusztus 14-én lesz a Szarajevói Nemzeti Színházban az alkotók részvételével.

Az augusztus 11-től 18-ig tartó szarajevói fesztivál az elmúlt három évtizedben Európa legnagyobb presztízsű seregszemléi közé nőtte ki magát, a vetítéseken évről évre több mint 100 ezer néző vesz részt, míg a nívós szakmai programokat világsztárok és a térség élvonalbeli filmesei közreműködésével rendezik meg.

A Libertate ’89 – Nagyszeben az 1989-es forradalom eseményeit dolgozza fel, felidézve azokat a napokat, amelyekben a Ceaușescu ellen fellázadt tömeg oldalára átállt hadsereg összecsapott a diktátort védő Milíciával és Securitatéval. A film első bemutatója Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) volt, ahol elnyerte a fesztivál legnépszerűbb román filmjének járó díjat.

A Libertate ’89 – Nagyszeben Tudor Giurgiu filmje, aki rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez és koprodukcerként több magyar filmben is részt vett (Aglaja, Spirál). A rendező a forgatókönyvet Cecilia Ştefănescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka, a zeneszerző Cári Tibor. A főbb szerepeket román színészek alakítják, és erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak a filmben. Az alkotás vezető producere Oana Giurgiu (Libra Films), a magyarországi koprodukciós partner Mythberg Films részéről pedig Berger József. A filmet Magyarországon a tervek szerint novemberben mutatják be.

A szarajevói fesztiválon további magyar alkotások is szerepelnek. A dokumentumfilmes versenyprogramban indul Somogyvári Gergő Fanni kertje című munkája, míg a rövidfilmes mezőnyben Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban és Annecyban is díjazott animációs filmje. A diákfilmek versenyébe Gyimesi Anna Falling és Szelestey Bianka Pragma című alkotása, valamint Erhardt Domonkos Szemem sarka című, a Berlinalén díjazott MOME-s diplomafilmje kapott meghívást.

A Műanyag égbolt című sci-fi animáció a fesztivál In Focus programját gazdagítja, és további két magyar részvételű koprodukciót is műsorra tűz a szarajevói fesztivál: Prikler Mátyás Hatalom és Brandon Cronenberg Infinity Pool című filmjét.

Idén is a szarajevói fesztivál keretében tartják a Talents Sarajevo elnevezésű szakmai találkozót pályakezdő filmeseknek, ahova ezúttal öt magyar fiatal – Farkas Marcell, Paczolay Zsófia, Kungl Zsigmond, Ladányi Jancsó Jákob és Berecz Márton – kapott meghívást.

Nyitókép: jelenet a Libertate ’89 – Nagyszeben című filmből. Forrás: Nemzeti Filmintézet