Megnyitotta kapuit pénteken a rotterdami Múzeumparkban a Boijmans Van Beuningen művészeti és designmúzeum új raktárépülete, amelyben az intézmény szinte valamennyi műtárgyát be tudja mutatni a közönségnek.

Miközben a múzeumok többségében csak a gyűjtemények egy kicsiny részét tudják a látogatók elé tárni, a többemeletes, tükröződő üvegpanelekkel borított Depotban 150 ezer műtárgyat vonultatnak fel. Winy Maas építész úgy tervezte meg a 94 millió euróból épült, kör alakú raktárat, hogy az alja kisebb legyen, mint a teteje, csökkentve az épület ökológiai lábnyomát. Az épület tetején lévő „erdő” célja is az, hogy ellensúlyozza a parkból elvett földterületet.

Sjarrel Ex, a Boijmans igazgatója szerint az intézményben évente több mint hatvanezer látogatót tudnak fogadni. A gyűjteményben, amely a holland képzőművészetet mutatja be a korai középkortól a 21. századig, a világ egyik legjelentősebb rajzgyűjteménye is megtalálható. Az intézmény teljesen más élményt nyújt a látogatóknak, mint a hagyományos múzeumok. „A kiállítást nem kurátorok elképzelése alapján mutatjuk be” – mondta Ex, hozzátéve, hogy a látogatók találomra, saját érdeklődésüktől vezetve fedezhetik fel a raktárat, és a műtárgyakról speciális applikációkból vagy egy QR-kód szkennelésével szerezhetnek információkat.  

A Depot építését régóta tervezték, de 2013-ban újabb lökést adott az építkezésnek az, hogy árvíz fenyegette a múzeum föld alatti raktáraiban elhelyezett gyűjteményt. Akkor döntöttek úgy, hogy biztonságosabb lesz a műtárgyak számára, ha a föld fölött láthatják majd azokat – tette hozzá Ex.

Nyitókép forrása: a Boijmans Van Beuningen Facebook-oldala