fbpx

Több mint 2500 éves bronzszobrocskát találtak Olümpiában

Egy bikát ábrázoló, több mint 2500 éves kicsiny bronzszobrot mosott ki a földből a nagy eső a dél-görögországi Olümpia romvárosban nemrég. A helyszínen munkálkodó szemfüles régész vette észre az aprócska bika egyik földből kiálló szarvát az eső után a Zeusznak emelt olümpiai templom közelében.

A kiváló állapotban fennmaradt szobrot egy laboratóriumba szállították, ahol megállapították, hogy az antik görög művészet geometrikus korszakából (i.e. 1050-700) származik. A kutatók szerint a figura egyike lehet annak a több ezer fogadalmi szobornak, amelyet Zeusz főistennek ajánlottak fel Olümpiában, az ókori Görögország egyik legjelentősebb szentélyében az i.e. 1050-től i.e. 700-ig terjedő korszakban, vagyis 2700-3000 évvel ezelőtt.

Az áldozati rituáléban való részvételére utalnak azok az égésnyomok, amelyeket a szoborról levakart üledékben találtak. A bikák és a lovak jelentős szerepet játszottak a régi görögök életében, így gyakran előfordultak az isteneknek felajánlott áldozati adományok között is.

Nyitókép forrása: usnews.com

A rovat további cikkei