A Déryné Fesztivál, amely az első évében több mint 2500 látogatót vonzott, az idén gazdagabb zenei kínálattal és színvonalas színházi produkciókkal várja az érdeklődőket. A rendezvényen idén fellép többek között a Szabó Balázs Bandája, a Csík zenekar, a Kerekes Band, valamint a Ferenczy György és a Rackajam.

Szabó Balázs Bandája

A színházi produkciók között kiemelt szerepet töltenek be a Déryné Társulat előadásai. Bemutatják Sütő András Balkáni gerle című darabját, valamint Petőfi Sándor János vitéz és Weöres Sándor Holdbeli csónakos című művét. A fesztivál műsorában megtalálhatók a Déryné-program országjárás és vándorszínház alprogramjában szereplő alkotók is. A Fabók Mancsi Bábszínháza A székely menyecske meg az ördög című előadást hozza el Széphalomra, a Zenthe Ferenc Színház A tanulmány a nőkről című produkciót, míg az Aradi Kamaraszínház A Zördög című darabját mutatja be. A műsort táncos, zenés produkciók is színesítik. Dánielfy Gergő előadásában látható a Szimpla vágyak című mono-musical, valamint az Urban Verbunk is fellép a Völgyszínházban a Rózsa story című táncelőadással. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan a Csavar Színház A helység kalapácsát, valamint A nagyidai cigányok című interaktív előadást mutatja be.

A fesztivál zenei palettáján a fellépők között van a Borteraszon a Sentimento, a Gipsy Jazz Five, a Beatangok, a Valami Swing, a Fruzsikás, a Talamba, a Hutchky & Stars és a Resti Kornél zenekar. A zsólyomkai pincesoron egy szál gitáros akusztikus produkcióval várja a közönséget Papp Sándor és Ritter István.

Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeuma park ad otthont a családi programoknak, köztük a Nagy János vitéz játéknak, de a gyerekek artistákkal, bohóccal, mesemondóval is találkozhatnak, valamint báb- és hangszerbemutató is helyet kap a programban. Emellett népi játszóház, népi mondókák és Kerekítő-foglalkozások is várják a gyerekeket.

Theater Wagen

Sátoraljaújhely és Széphalom színpadai mellett fontos szerepet kap a mozgó színházi karaván, a Theater Wagen, amely Alsóberecki, Füzér, Füzérradvány, Mikóháza, Hollóháza, Telkibánya és Boldogkőváralja településekre látogat. Kis Domonkos Márk, a Déryné-program és a Déryné Fesztivál igazgatója kiemelte, Sátoraljaújhelyen és környékén minden olyan érték találkozik, amely a Déryné-program missziója. Azon dolgoznak, hogy a kicsiktől a kamaszokon át az idősebb korosztályokig mindenki megtalálja a kedvére való kulturális programot.

A fesztiválról részletes információ itt érhető el.

Nyitókép: Sütő András: Balkáni gerle, főpróba. Forrás: Déryné-program