Több mint 70 év késéssel juttatták vissza a skóciai Dunfermline könyvtárának egyik kikölcsönzött könyvét.

Rupert Hughes Stately Timber című kötetét az akkori Dunfermline közkönyvtárak központi könyvtárába 1948. november 6-án kellett volna visszavinni.

A könyvet az akkori kölcsönző lánya találta meg, és postázta el most az intézménynek a Black Isle szigetén lévő Cromartyból.

Donna Dewar, a könyvtár munkatársa elmondta: nevetésben tört ki, amikor kibontotta a csomagot, nem hitt a szemének. Kollégáival kiszámították, mennyit tenne ki most a késedelmi díj, és hatalmas összeget, 2827 fontot (1,2 millió forintot) kalkuláltak.

A Fife megyei könyvtárak a járvány időszaka alatt amnesztiát vezettek be a késedelmekre, hogy így bátorítsák az intézmények tagjait, hogy visszahozzák a köteteket.

A könyvet kikölcsönző férfi lánya elmondta, apja a Fife területén lévő Thorntonban élt 1948-ban. Azt azonban nem tudja, hogy már elhunyt édesapja elfelejtette-e visszavinni Rupert Hughes írását vagy úgy döntött, inkább megtartja.

„Lenyűgöző volt látni a dátumokat, amikor a második világháború utolsó éveiben kikölcsönözték a könyvet, és tudni, hogy a háború véget ért a könyvtárosok pecsétjei között” –  írta a nő. „A történelem jelentős pillanatai közepette is zajlik az élet” – fogalmazott.

A könyv belső oldalán egyébként szerepel a pecsét, amely szerint „ez a könyv csak 14 napra kölcsönözhető”.

Nyitókép: Twitter/Grouse Beater