Több mint 8 millió fontért (3,6 milliárd forintért) keltek el szerdán egy londoni árverésen a Dire Straits együttest alapító Mark Knopfler gitárjai és erősítői – számolt be róla a BBC News csütörtökön.

A Christie’s által szervezett aukción Knopfler több mint 120 gitárjára és erősítőjére lehetett licitálni. A zenész korábban bejelentette, hogy a bevétel 25 százalékát négy jótékonysági szervezetnek, köztük a Brit Vöröskeresztnek szánja. Az aukciósház, csatlakozva a nagyvonalú gesztushoz, szintén 50–50 ezer fontot (22–22 millió forintot) adományoz mindegyik szervezetnek.

Rekordáron, 693 ezer fontért (311 millió forintért) kelt el Knopfler 1959-es Gibson Les Paul Standard gitárja. Az 1988-as Pensa-Suhr MK1 gitár pedig, amelyen Nelson Mandela 70. születésnapi partiján játszott, 504 ezer fontot (226 millió forintot) ért egy licitálónak. A Red Schecter Telecastert, amelyet Knopfler 1984-ben vett, és amellyel a Dire Straits Walk Of Life című számát vette fel, 415 ezer fontért (186 millió forintért) vásárolták meg.

A zenész az aukció előtt elmondta: nagyon örül, hogy a hangszerek új gazdát találnak, és olyan jótékonysági szervezeteket tud támogatni az árukból, amelyek sokat jelentenek számára. A londoni árverésre 61 országból jelentkeztek be licitálók és vásárlók.