fbpx

Több mint ezer film versenyez a környezetvédelmi filmfesztiválon

Százöt országból mintegy 1260 filmmel jelentkeztek hazai és külföldi alkotók a Kék Bolygó Alapítvány támogatásával megrendezendő IX. Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztiválra, amely május 19. és 21. között várja az érdeklődőket Gödöllőn, a Királyi Kastélyban.

Az ingyenes fesztiválon a fenntarthatóság jegyében előadások, workshopok, interaktív programok, múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozások, valamint gasztroprogramokkal is készülnek a szervezők.

Az idei mustrára nemzetközileg elismert műhelyek is neveztek, köztük a Walter Köhler filmproducer által alapított Terra Mater Factual Studios vagy a Marco Polo Film AG., Németország egyik legsikeresebb filmgyártó cége. A díjazott alkotók közül Yann Sochaczewski, Mathieu Le Lay, Jan Haft és Dan Dinu rendezők küldték el legújabb filmjeiket.

A magyarok közül versenybe száll Szendőfi Balázs, Poroszka Magyar Zsolt, Fehér Zoltán, Kriska György, Garai Cintia és a Wildlife Messengers legújabb alkotásaikkal.

A tavalyi siker után az amatőr filmeseknek idén is lesz Third Eye versenyprogram. A nemzetközi produkciókat zsűri bírálja el, amelynek elnöke Vitray Tamás biológus, operatőr, szakíró, a National Geographic magyarországi főszerkesztője, tagjai pedig  Takács Rita szerkesztő-rendező, Szalay Péter Balázs Béla-díjas rendező és Vladimir Blazevski macedón játék- és dokumentumfilm-rendező, forgatókönyvíró.

A Kárpát-medence természeti értékeit összegyűjtő alkotásokat Széll Antal természetvédelmi szakember, filmes és fotós vezetésével Németh Beatrix televíziós szerkesztő és Kátai Róbert rendező rangsorolja.

A rendezvény idei fókuszába a víz kerül. „Talán még időben vagyunk, hogy minden ember megértse, mit jelent ennek a bolygónak a fenntartható vízgazdálkodás, a vizek élőhelyei, a tavak, a folyók és az óceánok” – hívják fel a figyelmet a közleményben a szervezők.

Fotó: Shutterstock

A rovat további cikkei