fbpx

Több mint ezer író ítélte el az orosz inváziót

Refugees from Ukraine line up to get in to Poland on border crossing in Medyka, in eastern Poland on February 28, 2022. - Overall, more than half a million people have fled Ukraine since its Soviet-era master Moscow launched a full-scale invasion on February 24, with more than half fleeing into neighbouring EU and NATO member Poland, the United Nations said on February 28, 2022. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP) / ALTERNATIVE CROP

A Nemzetközi PEN Club írószervezet által vasárnap este közzétett nyílt levélben a világ több mint ezer írója fejezi ki szolidaritását az ukrajnai írókkal, újságírókkal, művészekkel és polgárokkal, egyben elítélik az orosz inváziót, és a vérontás azonnali befejezésére szólítanak fel.

Az állásfoglalást olyan hírességek is aláírták, mint az amerikai Paul Auster, Jonathan Franzen és Joyce Carol Oates, a Nobel-békedíjjal kitüntetett, Fülöp-szigeteki újságíró, Maria Ressa, a finn Sofi Oksanen, a kanadai Yann Martel, a török Elif Shafak és a száműzetésben élő, szintén török újságíró, Can Dündar. Csatlakozott a többek között Budapest-díjjal is kitüntetett Ljudmila Ulickaja, valamint számos orosz írótársa is.

A nyílt levél aláírói hangsúlyozzák: „Egységesen elítéljük az értelmetlen háborút, melyhez az vezetett, hogy Putyin elnök nem fogadta el az ukrán nép jogát ahhoz, hogy megvitassa jövője irányát és történelmét Moszkva beavatkozása nélkül. (…) Egységesen támogatjuk Ukrajna íróit, újságíróit, művészeit és minden állampolgárát, akik a legsötétebb órákat élik. Mellettetek állunk és osztozunk fájdalmatokban. Minden egyes embernek joga van a békéhez, az önkifejezés és a gyülekezés szabadságához. Putyin háborúja támadás a demokrácia és a szabadság ellen nemcsak Ukrajnában, hanem az egész világon” − áll a Nemzetközi PEN Club által közzétett dokumentumban.

Nyitókép: Ukrán menekültek a lengyel határon. Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

A rovat további cikkei