Több mint félszáz szarkofágot és egy több mint 2500 éves halotti templomot fedeztek fel a szakkarai nekropoliszban, amely már tavaly is szenzációs felfedezésekkel lepte meg a tudósokat – jelentette be szombaton az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.

Az újonnan felfedezett 52 koporsót 12 méter mély sírgödrökben találták a Kairótól délre fekvő ősi temetőben, ahol több mint 100 érintetlen szarkofág és sok istenszobor feltárásával a 2020-as esztendő legjelentősebb régészeti felfedezését tették tavaly. Az újonnan talált szarkofágok az újbirodalom idejéből, az i.e. 16-15. századból származnak.

A most megtalált halotti templomot Nerit királynő, II. Teti, az óbirodalmi hatodik dinasztia első fáradójának felesége tiszteletére építették. A felfedezés új információkkal szolgálhat Szakkara történetéről az újbirodalom idején.

Az egyiptomi hatóságok már a 2020-as év felfedezésének bejelentésekor hangoztatták, hogy Szakkara még távolról sem fedte fel minden titkát. A régészek egyebek közt egy nagy koporsógyártó műhely felfedezését remélik a közeljövőben.

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com