fbpx

Több mint félszáz új digitális corvinamásolattal gazdagodott tavaly az OSZK

Az elmúlt évben több mint félszáz corvina digitális másolatát sikerült megkapnia az Országos Széchényi Könyvtárnak, amelyek hamarosan elérhetőek lesznek az OSZK corvinahonlapján, a corvina.hu-n – hangzott el a könyvtár Corvina-projektjének eredményeiről beszámoló szerdai budapesti eseményen.

Rózsa Dávid, a könyvtár főigazgatója kiemelte, hogy az OSZK mindig is fontos feladatának tekintette Hunyadi Mátyás szellemi öröksége, a Corvina könyvtár emlékezetének ápolását, és húsz évvel ezelőtt elindította a világ könyvtáraiban őrzött corvinák szisztematikus, részletes újrafeldolgozását.

Az OSZK célja a Corvina könyvtár virtuális újraegyesítése – hangsúlyozta, hozzátéve: ennek fontos része a corvina.hu, ahol az összes fennmaradt kódex egy helyen lesz elérhető.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Fotó: Kovács Attila / MTI

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára beszédében a közgyűjtemények kultúrában, közművelődésben betöltött szerepét emelte ki. Arról beszélt, hogy a „lángoktól ölelt” magyar történelemben sokszor váltak a közgyűjtemények magángyűjteményekké, kikerülve a közvagyonból elherdálódtak. „Mi, magyarok azonban újra és újra felépítjük magunkat, és összeszedjük azt, amink van” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez most az OSZK-ban a 21. század eszközeivel történt meg.

Nyitókép: Philostratus Heroica című corvinájának részlete (jelzet: Cod. Lat. 417). Fotó: Török Máté

A rovat további cikkei