A New York-i bíróság helyi idő szerint kedden 42 elrabolt és az Egyesült Államokba csempészett régészeti lelet visszaszolgáltatásáról döntött 3,5 millió dollár (1,2 milliárd forint) értékben.

A kivételes – mintegy 2500 éves – műtárgyakat az amerikai nyomozók egy New York-i ünnepségen adták vissza az olasz hatóságoknak – derült ki Alvin Bragg, Manhattan kerületi ügyészének közleményéből.

„Folytatjuk az évtizedeken átívelő, jól szervezett csempészhálózatok által Olaszországnak okozott károk elhárítását” – közölte Bragg, megjegyezve, hogy „már több mint 200 műtárgyat szolgáltattak vissza” Rómának, amióta 2022-ben átvette a manhattani kerületi ügyészséget.

Vincenzo Molinese olasz csendőrtábornok üdvözölte „az olasz-amerikai együttműködésnek köszönhető nyomozás nagy sikerét”. A visszaszolgáltatott művek között van egy i. e. 335-ben készült, az olaszországi Puglia régióból származó edény, amelyet a New York-i hatóságok szerint egy dél-itáliai temetkezési helyről loptak el. A tárgyat júliusban foglalták le egy New York-i magángyűjtőtől. Valamint két, az etruszk korból, i. e. 440-ből származó csempekép is visszakerült, amelyet az 1980-as években loptak el Közép-Olaszországból.

New Yorkban, a Metropolitan Művészeti Múzeumnak, valamint a Christie’s és a Sotheby’s aukciósháznak otthont adó városban a manhattani ügyészség 2017-ben indította a kampányt, amelynek célja visszaszolgáltatni az 1970 és 1990 között ellopott, Európába és az Egyesült Államokba csempészett, majd a New York-i múzeumokból és magángyűjteményekből lefoglalt műtárgyakat.

Bragg hivatali idejében eddig több mint ezer műtárgyat adtak vissza 185 millió dollár (65,3 milliárd forint) értékben 19 országnak, köztük Kambodzsának, Kínának, Indiának, Pakisztánnak, Egyiptomnak, Iraknak, Görögországnak, Törökországnak és Olaszországnak.

Fotó forrása: Olaszország New York-i főkonzulátusa